Copiii noştri, operaţi pe inimă cu bani din sponsorizări

Ultima actualizare:

    Andra Ioana Drumaş (8 ani)  a fost operată cu succes la 7 ani  de la diagnosticarea bolii
Andra Ioana Drumaş (8 ani) a fost operată cu succes la 7 ani de la diagnosticarea bolii

Opt copii cu vârste cuprinse între 11 luni şi 16 ani au fost salvaţi de la moarte în urma unor intervenţii pe cord. Operaţiile au fost făcute luna trecută în cea mai nouă clinică de tratare a afecţiunilor cardiace la copii, inaugurată în incinta Spitalului „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti. Statul nu a decontat un leu din costul acestora.

O echipă de medici americani a venit de peste Ocean ca să înfăptuiască miracole în România. Asistaţi de colegii lor români, doctorii străini au operat cu succes opt copii de vârste diferite, care sufereau de malformaţii cardiace grave. Ce e rău în asta? Banii necesari acoperirii intervenţiilor nu au fost asiguraţi de stat, ci au fost strânşi din sponsorizări.

„Toate cazurile pe care le-am avut până acum au fost rezolvate cu bani privaţi. Finanţarea a venit de la districtul Rotary 2241şi nu au fost decontate de stat. Copiii sunt bine, acum sunt acasă”, a spus dr. Mircea Enescu, managerul Spitalului de copii „Grigore Alexandrescu”.

Medicul spune că este inacceptabil ca statul să se implice atât de puţin în salvarea vieţilor micuţilor cu afecţiuni cardiace grave. În România, în fiecare an sunt raporate 1.500 de cazuri de malformaţii la copii. Dintre acestea, doar 300 sunt operate şi decontate în ţară, însă, chiar şi aşa, contribuţia CNAS este infimă.

„Din bugetul asigurărilor de sănătate se alocă între 1.500 şi 2.000 de euro pentru o operaţie. Costul real al unei intervenţii este de circa 6.000-7.000 de euro. Până şi Republica Moldova decontează mai mult (6.000 de euro), ca să nu mai vorbim de Bulgaria, unde se asigură de la stat 9.000 de euro pentru o intervenţie”, spune dr. Victor Costache, preşedintele Comisiei de Chirurgie Cardiovasculară din Ministerul Sănătăţii.

simeon stalpnicul png

Cum se scurg banii pe operaţii efectuate în străinătate

Într-un an, din bugetul Ministerului Sănătăţii sunt alocate circa 50 de milioane de euro pentru tratarea afecţiunilor cardiace. Suma reprezintă doar 5% din findurile totale ale Sănătăţii, în ciuda faptului că 58% din românii care mor într-un an se sting din cauza bolilor de inimă. Aceşti bani trebuie împărţiţi pentru tratarea a aproape 20.000 de bolnavi, însă suma nu ajunge decât pentru 4.500 de operaţii.

simeon stalpnicul png

Deşi se plâng că nu au fonduri pentru decontarea mai multor intervenţii în ţară, autorităţile române cheltuiesc sute de milioane de euro în fiecare an pentru servicii oferite de clinici din străinătate. „Statul decontează între 45.000 şi 50.000 de euro pentru o intervenţie în afara ţării. Imaginaţi-vă că de aceşti bani am putea opera şapte copii în ţară. Formularul E 112 e folosit abuziv în România, pentru intervenţii care pot fi făcute la noi”, spune dr. Costache.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
supermarket 5202138 1280 jpg
aeroport cluj pixabay jpg
vreme jpg
image png
femeie cu troler in aeroport jpg
1 control medical 1402173971 jpg jpeg
ghiozdan shutter 1082255939 jpeg
vouchere de vacanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net