Cioloș și Arafat se bat în rapoarte despre tragedia din clubul morții

Ultima actualizare:

    Șeful Departamentului pentru Situații  de Urgență a fost  chemat ieri la Guvern, fiind acuzat că a improvizat mult  în noaptea în care oamenii au ars în «Colectiv»
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a fost chemat ieri la Guvern, fiind acuzat că a improvizat mult în noaptea în care oamenii au ars în «Colectiv»

Raportul Corpului de Control al premierului Dacian Cioloş despre tragedia din „Colectiv” l-a înfuriat pe Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU). El a fost chemat ieri la Guvern pentru a răspunde la acuzaţiile potrivit cărora n-a declanşat imediat “Planul Roşu” de intervenţie şi a improvizat mult, în noaptea fatidică!

“Planul Roşu” de intervenţie a fost declanşat cu o întârziere de 18 minute. „Cu toate că cel puţin unul dintre apelurile primite conţinea elemente care arătau existenţa unei situaţii foarte grave, “Planul Roşu” de intervenţie nu a fost declanşat imediat, ci doar după parcurgerea unor etape, prevăzute în legislaţia în vigoare, care pot fi descrise ca fiind birocratice, în condiţiile în care aceeaşi legislaţie permite şi mecanisme mai rapide de intervenţie.

În ceea ce priveşte declanşarea “Planului Roşu” de intervenţie: „În fapt, alocarea de echipe specifice «Planului Roşu» se face începând cu ora 22.43, după recunoaşterea efectuată de primele echipaje sosite la locul intervenţiei. (...) procedura de declanşare a “Planului Roşu” a fost respectată, fără a anticipa declanşarea în baza datelor primite”. „Primele echipaje de intervenţie au ajuns la locul tragediei în 11 minute de la primul apel, timp cu 56% mai mic decât timpul de răspuns maxim”, mai arată DSU.

Intervenţia de urgenţă a fost în mare parte o acţiune necoordonată, cu elemente de improvizaţie a autorităţilor, aspect cauzat în principal de: lipsa de exerciţii în caz de urgenţe majore, neconcordanţe în legislaţie şi baza materială deficitară. Aşadar, în raport se arată că a fost „o acţiune necoordonată, cu elemente de improvizaţie a autorităţilor, aspect cauzat în principal de lipsa de exerciţii în caz de urgenţe majore, neconcordanţe în legislaţie şi baza materială deficitară”.

În gestionarea unei situaţii de urgenţă, comandantul intervenţiei e obligat de multe ori să adopte alte măsuri decât cele prevăzute prin proceduri. Folosirea sintagmei „elemente de improvizaţie” poate genera pe viitor o lipsă de reacţie din partea comandanţilor, aceştia nemaidorind să-şi asume şi alte decizii decât cele prevăzute prin proceduri. „Improvizaţiile de la faţa locului, în noaptea incendiului, au avut un rol important în limitarea numărului de decedaţi, în prima noapte”, a arătat Raed Arafat.

64 de oameni au murit după ce Clubul  “Colectiv” s-a aprins de la câteva artificii
64 de oameni au murit după ce Clubul “Colectiv” s-a aprins de la câteva artificii

S-a remarcat lipsa de coerenţă şi datele contradictorii cu privire la numărul de echipaje existente la faţa locului, numărul total de victime, numărul de pacienţi internaţi în fiecare spital, raportările fiind confuze chiar şi-n privinţa numărului total de decese. Ca reacţie la raportul Corpului de control, premierul Dacian Cioloş a spus că „sunt proceduri lipsă, nu e clară responsabilitatea, coordonarea lasă de dorit. În 20 şi ceva de minute după ce a fost anunţat incendiul la Colectiv, s-au succedat la comanda operaţiunilor 5 sau 6 poziţii ierarhice diferite. Nu cred că în felul acesta putem vorbi de eficienţă în comandă şi în luarea deciziilor”.

DSU a comunicat datele primite de la instituţiile aflate în coordonare. Anumite neconcordanţe aflate între Ambulanţa Bucureşti şi ISU au fost sesizate şi de DSU, motiv pentru care s-a solicitat la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale accesul la înregistrările 112 legate de incident. STS a transmis că pentru acest lucru este necesar avizul Parchetului. DSU a făcut solicitare la Parchet, dar n-a primit nici un răspuns.  „De asemenea, e evident faptul că cifrele raportate depind şi de întrebările primite, fiind posibilă o interpretare diferită dacă întrebările adresate sunt diferite”, se arată în răspuns.

Rudele victimelor s-au asociat pentru a face plângeri penale

Eugen Iancu şi-a pierdut  fiul de 22 de ani în  incendiul din “Colectiv”
Eugen Iancu şi-a pierdut fiul de 22 de ani în incendiul din “Colectiv”

Rudele victimelor şi supravieţuitorii tragediei din „Colectiv” au anunţat, duminică, că au înființat o asociaţie, în numele căreia vor face plângeri penale împotriva fostului ministru al sănătății, Nicolae Bănicioiu, a secretarului de stat Raed Arafat şi a managerilor de spitale. Ei spun că au fost minţiţi de autorităţi şi că răniţii au fost infectaţi în spitale, nefiind transferaţi la timp în unităţi medicale din străinătate. “Copilul meu s-a prezentat singur la spital şi după 10 zile era mort, învelit într o pătură de campanie. Încă avea funingine pe faţă. El nu a murit din cauza arsurilor. Medicii nu-şi asumă greşelile. Este adevărat, doctorii au muncit, dar au salvat vieţi?”, s-a întrebat Eugen Iancu, tatăl lui Mihai Alexandru (22 de ani). Acesta a mai arătat că nu dorește să se bată cu nimeni şi că vrea că justiţia să fie lăsată în pace să-şi facă treaba. “Experienţa Colectiv ar trebui să le fie o lecţie, să-i înveţe  că gata, după ce s-au îmbogăţit din furt atâţia ani, să ne lase şi pe noi să trăim. În cinci luni nu s-a schimbat nimic”. În incendiul din „Colectiv” au murit 64 de oameni, iar peste 150 au fost răniți.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Razvan Lucescu Facebook jpg
image
image
image
image
image
image
naufragiu grecia jpg
bani euro pixabay jpg
Canicula in Romania FOTO Profimedia jpg
Waldspirale darmstadt jpg
scortisoara jpeg
chili pepper 1783761 1280 jpg
athenee palace jpg
constantin si elena sfinti png
image
actualitate.net
image
actualitate.net