Ce trebuie să ştii dacă vrei ajutor pentru încălzire la iarnă

Ultima actualizare:

Persoanele cu venituri mici beneficiază, în fiecare an, în perioada sezonului rece, de un ajutor financiar din partea statului. Dacă ştii că te regăseşti într-o astfel de situaţie, iată ce trebuie să faci ca să primeşti şi tu bani!

Dacă vrei să primeşti ajutor pentru încălzire pe tot parcursul sezonului rece, adică până pe 31 martie, şi te încadrezi în condiţiile impuse de lege, trebuie să ştii că ultima zi pentru depunerea cererilor este vineri, 20 noiembrie. Practic, te duci la primărie, depui cererea şi, lunar, vei primi bani de la stat. Atenţie, însă! Cererile pentru ajutoare pot fi  depuse oricând, în intervalul 1 noiembrie - 31 martie, dar numai până la data de 20 ale lunii. De exemplu, o persoană care depune o cerere până la data de 20 decembrie, va primi ajutor financiar începând cu luna decembrie. Însă, dacă depune solicitarea după această dată, va primi bani din ianuarie.  

Cine beneficiază de ajutor

De ajutorul pentru căldură beneficiază persoanele singure şi familiile cu venituri mici, care nu-şi permit să acopere în totalitate cheltuielile pentru încălzirea locuinţei pe perioada sezonului rece. Aceşti bani se acordă doar pentru principalul sistem de încălzire folosit: energie termică în sistem centralizat, energie electrică, gaze naturale, lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri. 

Ce venituri trebuie să ai

Suma de bani pe care o primeşti ca ajutor pentru încălzire se acordă în funcţie de venitul net mediu lunar pe care îl ai, iar la stabilirea acestuia sunt luate în calcul toate veniturile obţinute în luna de dinaintea depunerii solicitării. Concret, pentru obţinerea ajutorului pentru energie termică, venitul net mediu lunar pe membru de familie trebuie să fie de până la 786 lei în cazul familiilor. În cazul persoanelor singure, acesta trebuie să fie de 1.082 lei. Dacă pentru încălzire foloseşti gaze naturale, energie electrică, combustibili solizi (lemne, cărbune) sau combustibili petrolieri, venitul net mediu lunar atât pe membru de familie cât şi în cazul unei persoane singure trebuie să fie de cel mult 615 lei.

Ce sume de bani primeşti

Pentru venituri de până la 155 de lei, familiile primesc un ajutor de 90% din factura la energie termică, iar persoanele singure primesc un ajutor de 100%. Pentru acelaşi venit, familiile şi persoanele singure vor primi 262 de lei dacă se încălzesc cu gaze naturale, 240 de lei dacă folosesc energie electrică şi 54 de lei dacă folosesc lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri. Pentru venituri până la 615 lei, familiile vor primi pentru încălzire cu energie termică un ajutor de 10%, iar persoanele singure un ajutor de 20%. Dacă te încălzeşti folosind gaze naturale, vei primi 20 de lei şi dacă utilizezi energie termică, vei primi 48 de lei. Cei care se încălzesc cu lemne, cărbune sau combustibili petrolieri, primesc un ajutor financiar de 16 lei. 

Actele necesare obţinerii ajutorului

Pentru a cere ajutorul financiar va trebui să depui la primărie o cerere şi o declaraţie pe propria răspundere precum şi acte care dovedesc ce venituri ai. Declaraţia pe proprie răspundere se referă la componenţa familiei, veniturile acesteia şi bunurile deţinute. Însă, primarii pot solicita şi acte doveditoare în acest sens. Documentele pot fi depuse personal sau prin intermediul asociaţiilor de proprietari la primăria localităţii în a cărei rază teritorială se găseşte locuinţa ta.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net