Cardul de sănătate obligatoriu 2015 – La ce foloseşte, când poate fi activat şi ce conţine cardul

Ultima actualizare:

    Nicolae Bănicoiu îi linişteşte pe români: cardul de sănătate obligatoiu poate activat oricândFoto: adevarul.ro
Nicolae Bănicoiu îi linişteşte pe români: cardul de sănătate obligatoiu poate activat oricândFoto: adevarul.ro

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a făcut precizări importante legate de cardul de sănătate obligatoriu, intrat în vigoare la 1 mai 2015.

Invitat miercuri la Adevărul Live, Nicolae Bănicioiu a vorbit despre obligaţiile posesorilor de card de sănătate obligatoriu, despre cozile la cabinete pentru validare şi despre beneficiile noului sistem.

Cardul de sănătate obligatoriu – Bănicoiu: “Trebuia să intre în vigoare acum şase ani”

Ministrul Nicolae Bănicioiu a lămurit problema legată de amânarea introducerii cardului de sănătate obligatoriu: “Cardul trebuia să intre în vigoare acum şase ani, însă nu s-a putut. Eu am zis că nu era în regulă luna aprilie 2015 să intre în vigoare obligativitatea cardului de sănătate tocmai pentru că mă uitam la nivelul de acoperire cu cititoarele de carduri din sistem şi atunci s-a considerat ca până în luna mai să fie suficient timp pentru a-şi cumpăra toată lumea cititoarele. Ceea ce s-a întâmplat”.

Cardul de sănătate obligatoriu – “Poate fi activat oricând, la prima vizită la medic”

Demnitarul a ţinut să lămurească problema cozilor de la cabinetele medicale.

“Nu este nicio problemă dacă nu ai activat cardul de sănătate obligatoriu în momentul de faţă, nu trebuie să se bulucească nimeni la sediul Caselor de de Asigurări. Poţi să îl activezi cu ocazia primei vizite la medicul de familie sau atunci când ai nevoie. Trebuie să te asiguri că îl primeşti şi ai şi perioada asta, dacă nu l-ai primit până de 1 mai din diverse motive, pentru că sunt câteva mii de persoane în această situaţie. Acesta a şi fost unul din motivele pentru care ni s-a tot cerut amânarea, pentru că nu au primit toţi asiguraţii cardurile”, a explicat Nicolae Bănicioiu.

Cardul de sănătate obligatoriu – “Cardul nu trebuie lăsat nici măcar la medicul curant”

Ministrul Sănătăţii a avut câteva sfaturi în privinţa cardului de sănătate obligatoriu: “Singura chestiune pe care trebuie să o înţeleagă pacientul este că nu trebuie să renunţe la card, îl păstrezi la tine. Tu, ca pacient, ai obligaţia să păstrezi cardul şi să nu-l pierzi, să nu-l deteriorezi şi să nu-l laşi nici măcar la medicul curant. După ce se termină consultaţia, îţi iei frumos cardul cu tine, asta trebuie să ştie toată lumea, tocmai pentru a nu apărea idei”.

Nicolae Bănicoiu a explicat de este important cardul de sănătate obligatoriu. “Îi confirmă pacientului calitatea de asigurat, are datele generale pe el (RH, grupa sanguină), iar în momentul în care el permite, dă accesul la dosarul electronic al pacientului, adică istoricul pacientului. Numai pacientul dă acordul pentru ca un medic să vadă istoricul acestuia. Acum este uşor şi când vrei să-ţi schimbi medicul de familie”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Urmăreşte interviul ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, la adevarul.ro!

Bacalaureat 2015 subiecte Geografie, CHIMIE, Biologie, Fizică

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Razvan Lucescu Facebook jpg
image
image
image
image
image
image
facebook1 jpg
emil racovita colaj captura video jpg
Bronz - arsuri solare FOTO Shutterstock
62137595 jpg
fructe pexels jpg
biserica de la ersig adevarul ro jpg
avion pexels jpg
protest studenti gaza 2 768x576 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net