Avertismentul unui cercetator român la Oxford: ”Medicația de capul nostru ne poate da un fals sentiment de siguranță în această boală perfidă”

Ultima actualizare:

    Ștefan Dascălu este cercetător la Universitatea OxfordFOTO: Facebook/ Spațiul Medical
Ștefan Dascălu este cercetător la Universitatea OxfordFOTO: Facebook/ Spațiul Medical

Ștefan Dascălu, cercetător român la Universitatea Oxford, avertizează asupra riscurilor implicate de achiziționarea de medicamente din locuri neautorizate și asupra automedicației în cazul pacienților bolnavi de Covid-19.

Expertul spune că atât pacienții, cât și medicii care ar prescrie, eventual, astfel de medicamente trebuie să aibă grijă să folosească „medicamente testate clinic într-un mod riguros în privința eficacității și siguranței; altfel, utilizarea unui medicament poate cauza efecte adverse pe care nu ni le dorim pentru că obiectivul este să îmbunătățim starea pacientului, nu s-o înrăutățim”, scrie Monitorul de Suceava.

Ștefan Dascălu: „Efectele sunt extrem de nocive, mai ales când sunt folosite medicamente de pe piața neagră”

Specialistul spune că de la începutul pandemiei de Covid-19 au fost folosite mai multe medicamente indicate în tratamentul altor afecțiuni, ca de exemplu împotriva malariei, iar ulterior practica medicală și studiile clinice au dovedit că nu sunt eficiente.

În plus, „medicația de capul nostru ne poate da un fals sentiment de siguranță în această boală perfidă”, în care pacienții practic nu-și mai dau seama cât de grav sunt afectați. „Efectele sunt extrem de nocive, mai ales când sunt folosite medicamente de pe piața neagră”, a avertizat cercetătorul, subliniind că „în România există această mentalitate foarte toxică, aceea că autoritățile nu dau pacienților medicamente împotriva Covid, ceea ce este total fals; este o schemă de tratament care urmează standardele internaționale”.

De ce prescriu unii medici medicamente cu eficiență nedovedită

Ștefan Dascălu a mai spus că, în ceea ce-i privește pe medicii care prescriu medicamente ale căror eficiență și siguranță nu au fost dovedite și care nu sunt autorizate în tratamentul Covid-19, se pare că aceștia ar ajunge la concluzii greșite sub presiunea enormă care este în acest context asupra lor.

El le recomandă acestor medici să se documenteze de la colegii care știu care sunt protocoalele de tratament pentru Covid și care sunt la curent cu cercetările în domeniu.

Citește și:Atenție la automedicație! 10 sfaturi utile pentru a nu a vă face rău încercând să va faceți bine

Nu luați paracetamol după ureche! În doze mari, devine toxic

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
supermarket 5202138 1280 jpg
aeroport cluj pixabay jpg
vreme jpg
image png
femeie cu troler in aeroport jpg
1 control medical 1402173971 jpg jpeg
ghiozdan shutter 1082255939 jpeg
vouchere de vacanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net