Atenţie, a evadat un zimbru!

Ultima actualizare:

    Houdini, înainte să  dispară  în pădureFoto: Cătălin Georgescu / WWF
Houdini, înainte să dispară în pădureFoto: Cătălin Georgescu / WWF

12 iunie 2015. Măgura Zimbrilor din Munţii Ţarcu, lângă comuna Armeniş, judeţul Caraş Severin. 18 zimbri din Franţa, Elveţia, Italia şi Germania ajung în ţarcul uriaş unde se vor pregăti pentru marea eliberare în sălbăticie de anul viitor. Numai că unul dintre ”uriaşi” nu are răbdare: rupe patru garduri şi evadează.

Doar câteva ore! Atât i-au trebuit lui Jolon, poreclit ulterior Houdini, să evadeze din ţarcul de 15 ha unde ajunsese cu o zi înainte. A rupt patru garduri, dintre care două electrice, şi a luat-o la goană. S-a oprit după câteva sute de metri, s-a uitat înapoi, spre ceilalţi zimbri rămaşi în ţarc, apoi a dispărut printre copaci.

Are trei ani, 2,1 metri înălţime, peste 850 de kilograme şi a venit din Franţa. “E stresat şi nervos, dar credem că va reveni la turmă pentru că în lumea zimbrilor ei sunt dependenţi de aceasta. Până şi zimbrii solitari urmăresc de la distanţă turma pentru a fi în zona de confort. Se va întoarce cu siguranţă şi vom pregăti un plan de recuperare a lui începând cu acest moment. Nu trebuia să se întâmple aşa, pentru că trebuia să stea în zona de aclimatizare, dar până la urmă scopul întregului proiect este de a resălbătici Munţii Ţarcu pe o suprafaţă de 59.000 de hectare şi evadarea zimbrului este perfect naturală. Şi-a intrat în drepturi. Cum îl cheamă? Daţi-i voi un nume”, ne invită Joep, olandezul care, de peste 22 de ani, şi-a dedicat viaţa salvării uriaşelor erbivore. “Houdini!”, strigă cineva şi completează: “magicianul maestru în evadări imposibile”.

Jolon a fost vaccinat înainte să plece din Franţa  împotriva bolii “limbii albastre”, care a ucis anul trecut trei zimbri din turma precedentă şi care se regăseşte frecvent în ţara noastră şi la oi şi vaci, fiind transmisă de insecte.

18 zimbri au sosit  sâmbătă, din patru  ţări,  în rezervaţia  de la Armeniş
18 zimbri au sosit sâmbătă, din patru ţări, în rezervaţia de la Armeniş

Click! spune

Sâmbătă, 13 iunie, au fost eliberaţi în sălbăticie primii 14 zimbri, după 225 de ani de la dispariţia acestor animale de pe teritoriul României. Cu o zi înainte, în uriaşa rezervaţie de la Armeniş au ajuns alte 18 exemplare, care vor fi eliberate după o perioadă de aclimatizare de aproximativ un an.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
aeroport cluj pixabay jpg
vreme jpg
image png
femeie cu troler in aeroport jpg
1 control medical 1402173971 jpg jpeg
ghiozdan shutter 1082255939 jpeg
vouchere de vacanta jpg
uscare par jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net