Așa arată primul monument care comemorează Holocaustul împotriva romilor! FOTO

Ultima actualizare:
Monumentul care comemorează Holocaustul împotriva romilor a fost dezvelit
Monumentul care comemorează Holocaustul împotriva romilor a fost dezvelit

Primul monument care comemorează Holocaustul împotriva romilor a fost dezvelit în cadrul ultimei zile a Festivalului Solidarității Pakivalo, singurul festival romani din România. Obiectul comemorativ este un simbol al libertății.

Amplasat în incinta Muzeului Culturii Romilor din România, primul monument care comemorează Holocaustul împotriva romilor spune povestea victimelor de etnie romă, deportate și exterminate în Transnistria și la Auschwitz – Birkenau în perioada 1940 – 1944.

Uite cum arată monumentul care comemorează Holocaustul împotriva romilor


    Monumentul care comemorează Holocaustul împotriva romilor a fost dezvelitfoto: Arhiva Personală
Monumentul care comemorează Holocaustul împotriva romilor a fost dezvelitfoto: Arhiva Personală

Monumentul a fost construit în jurul simbolului solar al roții cu 12 spițe, acesta semnificând un arhetip spiritual rom al libertății, ca spațiu și timp în mișcare. Lanțurile de la baza obiectului comemorativ semnifică amenințarea captivității mentale și fizice, când întunericul acoperă lumina, potrivit unui comunicat de presă.

La eveniment au fost prezenți supraviețuitori romi ai deportărilor din Transnistria, reprezentanți ai societății civile rome și nerome, dar și ai mediului academic, și chiar oficiali ai statului. Unul dintre inițiatorii proiectului și membru al Parlamentului, Damian Drăghici, susține că monumentul este un pas înainte pentru reglarea relațiilor dintre comunitatea romă și comunitatea majoritară din România, prin păstrarea unei conștiințe alerte în ceea ce privește victimele de etnie care au suferit în trecut.

„Atât comunitatea romă, cât și comunitatea majoritară din România aveau nevoie de un astfel de simbol pentru a se putea reconecta prin prisma empatiei generate de o imensă suferință a comunității rome care are nevoie de simboluri regeneratoare puternice. Fără o istorie și o memorie comună nu poate fi gândit un proiect viitor de de integrare şi dezvoltare a comunităţilor de romi. Povestea pe care o spune acest monument este cea a nevoii de libertate a tuturor fiinţelor umane. Este şi o mărturie a unui trecut întunecat în capcana căruia umanintatea nu are voie să mai cadă”, a declarat Drăghici.

Parlamentul European luptă cu discriminarea împotriva romilor

Dezvelirea monumentului a avut loc în cadrul singurului festival romani din România, Festivalul Solidarității Pakivalo. Comunitatea majoritară din România, împreună cu Parlamentul European, continuă să lupte pentru drepturile cetățenilor de etnie romă, împotriva discriminării acestora și a alienării lor de societate. În acest sens, Parlamentul European a adoptat o rezoluție, desemnând ziua de 2 august drept Ziua Memorială a Holocaustului European al Romilor. Uniunea Europeană condamnă anti-gipsismul, susținând faptul că acest tip de comportament este incompatibil cu valorile Uniuniii.

“Recunoaşterea oficială de către Parlamentul European a suferinţei romilor din timpul Holocaustului reprezintă încununarea unei lupte susţinute, iniţiate în urmă cu mulţi ani de regretatul Nicolae Gheorghe, trecut in nefiinţă acum doi ani, pe 8 august. Îi comemorăm memoria sa şi a victimelor rome deportate în Transnistria prin dezvelirea unui monument în curtea Muzeului Culturii Romilor, în cadrul Festivalului Pakivalo”, a explicat Nicoleta Bițu, director executiv al Asociației Romano ButiQ.

Damian Drăghici este un membru activ în lupta cu discriminarea împotriva romilor și comportamentul anti-gipsist, manifestat de o bună parte din comunitatea majoritară din România. Pentru eliminarea acestor probleme din societate, Drăghici încearcă să aducă în atenția publică problemele romilor, dar și istoria acestora: „Pentru a putea câștiga lupta cu discriminarea pe baze etnice este nevoie să creăm acel cadru de încredere și recunoaștere reciprocă a valorilor fiecărei comunităţi. Cunoaşterea trecutului şi a istoriei romilor poate fi pentru comunitatea majoritară un puternic instrument în lupta cu stereotipurile. Iar învăţarea unor elemente de istorie a romilor trebuie să înceapă din şcoală astfel încât viitoarele generaţii să îşi poată fundamenta pe baze solide toleranţa şi acceptarea diferenţei”, a declarat Damian Drăghici.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
mihaela bilic instagram jpg
gradinita pexels jpg
icoana Becali jpg 2 jpg
ilustratie politie jpg
femeie batrana jpeg
gheorghe sarbu jpg
litoral jpg
new caledonia 1434179 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net