«Aproape toţi banii îi dau pe mâncare»

Ultima actualizare:

    Viorel spune că îi rămân  foarte puţini bani după ce  cumpără produsele  alimentare necesareFoto: Florin Şuler
Viorel spune că îi rămân foarte puţini bani după ce cumpără produsele alimentare necesareFoto: Florin Şuler

Românii muncesc ca să mănânce! Un studiu relizat de Eurostat arată că noi şi bulgarii avem cele mai mici salarii minime din Uniunea Europeană (UE). În plus, o mare parte din leafă se duce pe mâncare.

Cifrele Eurostat, organismul Comisiei Europene care se ocupă cu statistica, arată, încă o dată, că suntem la coada Europei când vine vorba de salarii. Alături de vecinii noştri bulgari avem cele mai scăzute salarii minime din UE, respectiv 235 euro. În comparaţie cu Germania, de pildă, salariul nostru minim e de cinci ori mai mic, ţinând cont că nemţii câştigă minimum 1.414 euro pe lună.

Problema nu o reprezintă însă doar salariile, ci şi preţurile care sunt mult prea mari pentru puterea noastră de cumpărare, lucru demonstrat şi de statistici. Astfel, Eurostat spune că românii cheltuie cea mai mare parte a salariului pe mâncare, respectiv 28%, ceea ce e de trei ori mai mult decât nivelul mediu european. Pentru băuturi alcoolice şi tutun cheltuim 5,7% din salariu, un alt indicator care depăşeşte media europeană (4% la sută).


    „Am pensie de 1.000 de lei,  iar 60% se duce pe mâncare”,  ne-a spus Dumitru OanţăFoto: Florin Şuler
„Am pensie de 1.000 de lei, iar 60% se duce pe mâncare”, ne-a spus Dumitru OanţăFoto: Florin Şuler


    Eu şi soţul meu dăm cam  50% din pensii pentru alimente”,  ne-a declarat  Constanţa OanceaFoto: Florin Şuler
Eu şi soţul meu dăm cam 50% din pensii pentru alimente”, ne-a declarat Constanţa OanceaFoto: Florin Şuler

Un sondaj realizat de Click! indică cifre mult mai mari în ceea ce priveşte procentele din salariu alocate pentru mâncare. “Cred că între 90 şi 95% din venitul familiei se duce pe mâncare. Nu mai rămânem cu aproape nimic! Toate sunt foarte scumpe, iar salariile noastre sunt mici”, ne-a mărturisit Viorel (40 de ani), de meserie constructor. Pe de altă parte, românii se află pe ultimul loc la cheltuieli pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte - 3,4%, în timp ce media europeană este de 5%.

simeon stalpnicul png
image
image
image
image
image
image
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
image
actualitate.net
image
actualitate.net