Anul ăsta nu vom pupa piersici româneşti

Ultima actualizare:

    Nea Ionică Constantin  e necăjit: “Livada  mea e distrusă”
Nea Ionică Constantin e necăjit: “Livada mea e distrusă”

Capriciile vremii i-au lăsat pe pomicultori cu buza umflată. Frigul şi bruma au distrus pomii aflaţi în floare, aşa că o să ne punem pofta-n cui! N-o să avem parte de fructe româneşti, fiindcă la piaţă vom găsi piersici şi caise din Grecia şi din Spania.

Temperaturile mari din februarie şi frigul din martie le-au adus pagube însemnate celor care deţin livezi, cei mai afectaţi fiind caişii şi piersicii. Cornel Stroescu, preşedintele interimar al Camerei Naţionale Agricole, anunţă că n-o să ne bucurăm, în 2016, de fructe româneşti. “Pentru pomicultură a fost un an atipic, cu temperaturi mari în februarie.

Pomii înfloriţi prea devreme  au fost cei mai afectaţi
Pomii înfloriţi prea devreme au fost cei mai afectaţi

Dacă vorbim de caişi şi de piersici, aceştia au înflorit cu peste 30 de zile înainte de termen. Din informaţiile pe care le am la nivel naţional, nu cred că vom consuma piersici şi caise din livezile noastre”, oftează Stroescu. Preşedintele Camerei Naţionale Agricole mai spune că nici o firmă de asigurări din  România nu încheie poliţe pentru culturi, în caz de îngheţ sau de secetă.

Tarabele vor fi pline  cu piersici din  Grecia şi din Spania
Tarabele vor fi pline cu piersici din Grecia şi din Spania

La Magheru, în Mehedinţi, caişii şi piersicii au de suferit. “S-au uscat florile şi frunzele în pomi. De la an la an pierdem primii pomi care înfloresc”, se plânge un localnic. „Acum trei săptămâni erau înfloriţi, iar acum s-au uscat. Nu mai dă rodul la caişi, fiindcă din cauza îngheţului s-au ars toate florile. Toată livada mea e distrusă. Dumnezeu a ţinut cu ţările astea de unde importăm fructe”, povesteşte Ionică Constantin, un alt localnic din Magheru.Şi Gheorghiţa Trifu îşi priveşte tristă livada: „Rămânem doar cu ce mai înfloreşte acum. Prima serie de pomi e terminată, nici măcar frunzele nu mai au şansa să iasă. La mine în livadă au fost afectaţi migdalul, caisul şi corcoduşul”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Planeta Radeanu jpg
image
image
image
image
image
image
virbanc 1280x720 jpg
Traditii de Florii jpg
pensie jpg
Fagul imparatului png
ocna mures jpg
Regele Charles  GettyImages jpg
439899984 2637790709761372 8663448278139324788 n jpg
15aae50a190c8adbd0df703e1bc213d2 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net