Am speriat planeta! 1.200 de români, în puşcăriile din alte ţări

Ultima actualizare:

    Ionuţ Gologan, 21 de ani, a fost condamnat la moarte în Malaezia
Ionuţ Gologan, 21 de ani, a fost condamnat la moarte în Malaezia

Au furat, au tâlhărit, dar, mai ales, au traficat droguri. Circa 1.200 de români erau în 2013 în arest preventiv sau executau pedepse cu închisoarea pentru trafic cu droguri în 32 de ţări.

Au plecat prin toate ţările lumii, dar mulţi dintre ei nu sunt turişti sau muncitori, ci traficanţi de droguri. Circa 1.200 de români au ajuns, în 2013, în păşcării din 32 de ţări, în stare de arest preventiv sau condamnaţi, scrie Mediafax.

Ca urmare a numărului mare de români implicaţi, voluntar sau involuntar, în traficul cu droguri, Ministerul de Externe, în colaborare cu Agenţia Naţională Antidrog, a lansat o campanie de informare cu privire la riscurile la care se expun cărăuşii şi deţinătorii de droguri peste hotare, dat fiind că în 32 de ţări cei care se fac vinovaţi de astfel de infracţiuni riscă pedeapsa cu moartea.

MAE atenţionează că în multe ţări deţinerea unor cantităţi mici de substanţe încadrate în categoria drogurilor poate reprezenta, de fapt, transport de droguri, fapt ce va atrage, în cazul arestării, o pedeapsă corespunzătoare.

Această prevedere este valabilă pentru toate categoriile de droguri, inclusiv pentru cele făcând parte din aşa-zisa categorie a drogurilor uşoare.

Singapore, Malaesia, Iran, Indonezia, Arabia Saudită, China, Emiratele Arabe Unite, Vietnam sau Japonia sunt ţările cu unele dintre cele mai severe legislaţii în materie.

Cele mai grave fapte

ANGLIA Cea mai recentă a apărut la 22 ianuarie 2014, când ITV News a scris că un şofer român de camion a fost condamnat la şapte ani de închisoare de un tribunal de la Canterbury, pentru încercarea de a introduce în mod ilegal zece kilograme de cocaină, în valoare de aproape 820.000 de euro, în portul Dover (Marea Britanie).

MALAESIA La 13 ianuarie, poliţia din Malaysia a arestat, pe Aeroportul Internaţional din Kuala Lumpur, un român de 47 de ani, de la care a confiscat 2,79 kilograme de droguri, cel mai probabil cocaină, conform Mediafax.

ITALIA Presa italiană a scris, în decembrie 2013, că Ecaterina P, o menajeră româncă de 39 de ani, a fost arestată preventiv în sudul Italiei după ce a primit prin curierat din Spania un colet de sărbători care conţinea 200 de grame de precursor de ecstasy.

INTERPOL Emil Dan Sârbu, de 46 de ani, un român traficant de cocaină, se numără printre cei 266 de urmăriţi internaţional pentru comiterea de infracţiuni din sfera criminalităţii organizate, a anunţat, la 16 decembrie, Interpol, cu prilejul lansării unei operaţiuni globale la care participă poliţişti din 46 de ţări.El este urmărit internaţional de Interpol România, din anul 2006, întrucât se sustrage executării unei pedepse privative de 13 ani de închisoare, pentru trafic internaţional de droguri. Sârbu a fost condamnat pentru implicarea într-o reţea de trafic de cocaină din America de Sud în România.

MALTA În octombrie anul trecut, Malta Independent a relatat că un cetăţean român, găsit vinovat de trafic de droguri, a fost condamnat la 14 ani de închisoare şi plata unei amenzi de 25.000 de euro, în Malta. Bărbatul fusese arestat pe Aeroportul Internaţional din Malta, în bagajul său fiind găsite 1.000 de grame de heroină, cu o valoare de piaţă de 45.000 de euro, şi 900 de grame de cocaină, cu o valoare de aproape 70.000 de euro.

MALAESIA Unul dintre cele mai celebre cazuri este cel al unui tânăr de 21 de ani, Ionuţ Gologan, din Telega (Prahova), care a fost condamnat la moarte, în 2013, de către Înalta Curte de Justiţie din Malaesia pentru trafic de droguri.

MALAESIA Tot în octombrie, un alt român, un mecanic de 29 de ani, a fost condamnat, de aceeaşi instanţă, la opt ani de închisoare şi la zece lovituri de bici. Românul a fost acuzat iniţial de trafic de droguri, ceea ce i-ar fi adus în mod obligatoriu pedeapsa cu moartea prin spânzurare. El a fost găsit vinovat de posesie de 2,5 kilograme de metamfetamină pe Aeroportul Internaţional Kuala Lumpur din Sepang, la 10 aprilie 2012.

ECUADOR Două persoane, mamă şi fiu, condamnaţi la 15 şi respectiv 25 de ani de închisoare pentru trafic de droguri şi căutaţi de 12 ani, au fost extrădaţi, la 24 august, din Ecuador, fiind încarceraţi într-un centru de arest preventiv al Poliţiei Capitalei.

THAILANDA Cu o zi înainte, un român a fost arestat de poliţia cambodgiană pe Aeroportul Internaţional din Siem Reap, având asupra sa 3,5 kilograme de cocaină şi fiind suspectat că plănuia să transporte drogurile spre Thailanda, potrivit publicaţiei Cambodgia Daily.

GERMANIA Şase cetăţeni bulgari şi români au fost arestaţi, în luna mai, pentru trafic de droguri pe Aeroportul din München. Autorităţile vamale au descoperit asupra lor aproximativ 20 de kilograme de cristale de metamfetamină.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a atras atenţia, la 21 septembrie anul trecut, că sunt cetăţeni români, inclusiv în Mexic, în America Latină şi în Asia, care "au căzut în plasa unor reţele de trafic de droguri", el transmiţând "un semnal politic de avertizare, să nu se joace nimeni cu focul!".

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
percheziileadevarul png
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net