Aici se «nasc» crucile de gheaţă pentru Bobotează

Ultima actualizare:

    Crucea este gata  şi poate fi dusă la bisericăFoto: Sandrinio Neagu
Crucea este gata şi poate fi dusă la bisericăFoto: Sandrinio Neagu

Tradiţia de Bobotează spune că orice biserică trebuie să aibă o cruce de gheaţă, iar pentru asta este nevoie de meşteri, de oameni pricepuţi în sculptarea ei. În comuna suceveană Bosanci, acest obicei datează de mai bine de 120 de ani, iar priceperea celor care decupează şi prelucrează blocurile uriaşe de gheaţă a devenit cunoscută între timp la zeci şi chiar sute de kilometri.

Aşa se face că, de câţiva ani, pompierii civili din Bosanci, responsabili cu crucile de gheaţă, au devenit tot mai căutaţi. Anul acesta au confecţionat cruci nu doar pentru cele trei biserici din sat, ci şi pentru biserica din Suceava, care funcţionează pe lângă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, pentru mai multe spitale, dar şi pentru bisericile dintr-o comună aflată în judeţul Botoşani.

Vasile Spoială, “meşterul gheţar”, omul care sculptează aceste cruci de jumătate de secol, a spus că “niciodată nu s-a întâmplat să fie Bobotează la Bosanci fără cruci de gheaţă. Indiferent că afară a fost viscol, ger sau foarte cald, ca anul trecut, noi am ţinut tradiţia şi o vom ţine mereu”.Pentru a modela blocurile de gheaţă, care cântăresc chiar şi peste 300 kg trebuie o anumită tehnică, dar şi câteva scule nu foarte pretenţioase.“Nu este o meserie uşoară, nu este un lucru uşor să tai gheaţa şi s-o scoţi de pe un lac, de aceea stând pe lângă cei mai în vârstă, pe lângă cei mai experimentaţi, poţi învăţa”, a explicat unul dintre voluntarii prezenţi ieri pe iazul de lângă Bosanci, de unde s-au confecţionat crucile de gheaţă.Înarmaţi cu drujbe şi şabloane, circa 20 de pompieri voluntari au început scoaterea blocurilor de gheaţă din apa îngheţată a lacului încă de la primele ore ale dimineţii. Crucile astfel realizate au luat drumul bisericilor, acolo unde credincioşii le vor găsi la slujba de Bobotează şi vor putea lipi bănuţi pentru a-şi pune diferite dorinţe.Fiecare cruce are o înălţime de 1,30 metri şi va fi aşezată pe o masă de gheaţă de circa 80 de centimetri, astfel încât va rezista în picioare chiar şi dacă afară temperaturile vor fi pozitive.


    Foto: Sandrinio Neagu
Foto: Sandrinio Neagu

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
Thassos, Grecia FOTO Shutterstock
prosoape jpeg
christian al VII lea jpeg
camera hotel png
Pestera Craniilor png
soferii in masina webp
Brezoi poza mare jpg
lacat bucatarie roman marea britanie 67958100 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net