Ziua Dezbinării Naționale la parada de 1 Decembrie

Ultima actualizare:

    Președintele Klaus Iohannis a fost privit din public de politicienii penali. Foto: INQUAM
Președintele Klaus Iohannis a fost privit din public de politicienii penali. Foto: INQUAM

Ceremoniile de Ziua Națională din Capitală au stat sub semnul discordiei în acest an. Principalii lideri politici ai țării au urmărit parada militară din locuri diferite. Unii de la sectorul VIP, alții din mulțime. Motivul? Președintele Klaus Iohannis a decis să nu-i invite în sectorul oficialităților pe diriguitorii care au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție. Pe aceeași listă ar fi trebuit să se includă și pe el, căci șeful statului a fost urmărit penal pentru imobilele pe care le-a obținut prin cumpărare sau retrocedare în Sibiu.

Deși a luat o decizie fără precedent în istoria țării, de a-i lăsa simpli spectatori pe politicienii cu dosare penale, președintele Iohannis a transmis un alt mesaj cu prilejul Zilei Naționale. Șeful statului a lansat un apel la unitate și demnitate pe contul său de Facebook, în total dezacord cu măsurile luate înainte de ceremonii. Condamnați sau urmăriți penal pentru infracțiuni de corupție, Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și Victor Ponta au privit parada militară de sub Arcul de Triumf din public. Ei nu au fost agreați în rândul oficilialor statului la tribuna oficială, printre care s-au numărat Traian Băsescu, Ion Iliescu și Emil Constantinescu.

Traian Băsescu a fost urmărit penal în acest an pentru spălare de bani în dosarul terenului din strada Aleea Privighetorilor. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție susținea în luna mai că fostul președinte a cumpărat în anul 2000, la scurt timp de la numirea sa în funcția de primar, un teren în Băneasa cu bani pe care nu-i putea justifica.


    Emil Constantinescu și Ion Iliescu au fost agreați lângă Cioloș,Iohannis și Mihnea Motoc (ministrul apărării). Foto: INQUAM
Emil Constantinescu și Ion Iliescu au fost agreați lângă Cioloș,Iohannis și Mihnea Motoc (ministrul apărării). Foto: INQUAM

La rândul său, președintele Klaus Iohannis – în ciuda faptului că a negat cu vehemență, a fost urmărit penal în două dosare. Șeful statului a fosta acuzat că a intrat în posesia unor case în Sibiu, pe vremea când era primar, prin încălcarea legii. Iohannis a fost scos de sub urmărire penală. În 2015, însă, familia Iohannis a pierdut definitiv în instanță una din cele două case disputate. Cu toate acestea, președintele a depus contestație în anulare față de această sentință.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, este un politician cu ștampilă de penal. El a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiției în dosarul „Referendumul”. El a primit doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudarea Referendumului din 29 iulie 2012 de demitere a lui Traian Băsescu.

Călin Popescu Tăriceanu a fost urmărit penal de DNA pentru mărturie mincinoasă în dosarul retrocedării Fermei Băneasa. Tăriceanu a fost acuzat că a mințit când a declarat că nu știa cum au fost înstrăinate suprafețele de teren ale fermei din Băneasa și ale Pădurii Snagov.

simeon stalpnicul png

Victor Ponta este urmărit penal în mai multe dosare, dar a fost și pus ub control judiciar pentru 60 de zile fiindcă i-ar fi aranjat un loc în Parlament lui Sebastian Ghiță, în schimbul a 220.000 de euro. Din acești bani, Ponta l-ar fi plătit pe fostul premier al Marii Britanii Tony Blair pentru o campanie de imagine. Ponta are dosar penal și pentru banii pe care i-a primit de la cabinetul de avocatură al colegului de partid Dan Șova pentru servicii avocățești care n-au fost executate (Turceni-Rovinari).

Deși este primarul general al Bucureștiului, Gabriela Firea nu a fost invitată la tribuna oficială. Edilul general a privit defilarea din mulțime, alături de social democrații izgoniți.

image
image
image
image
image
image
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
top10 art geronimo jpg jpeg
controlor tren jpg
postas greva jpg
Paine mucegaita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net