Zi mare pentru bugetari. Angajaţii de la stat se bucură de două ori

Ultima actualizare:

    Bugetarii își revendică drepturile în stradă și, de cele mai multe ori, au succes (foto: Gheorghe Florin)
Bugetarii își revendică drepturile în stradă și, de cele mai multe ori, au succes (foto: Gheorghe Florin)

De Ziua Națională a României angajații din sistemul de stat au două motive de bucurie. Pe de o parte, mai toți bugetarii sunt liberi de 1 decembrie, însă vestea cu adevărat mare este că salariile lor vor crește începând cu această zi. Iată care sunt categoriile de bugetari care vor avea salarii mai mari și ce decalaj serios este între lefurile celor care muncesc la stat și cele ale angajaților din sectorul privat.

De azi, medicii vor încasa mai mult cu 25%, ca urmare a promisiunilor făcute de autorități în luna octombrie. Lefurile personalului din sănătate, cele mai mici din Uniunea Europeană, ar trebui să se dubleze până la sfârșitul anului viitor, dacă guvernanții vor identifica resurse financiare. Tot de azi, salariile profesorilor cresc cu 15%, iar celelalte categorii de bugetari vor primi cu 10% mai mult la sfârșit de lună. Președintele Klaus Iohannis a promulgat în data de 24 noiembrie legea care consfințește aceste creșteri salariale. În ciuda preconcepției că angajații sectorului privat sunt mult mai bine plătiți decât cei de la stat, diferența dintre cele două sectoare este considerabilă în favoarea bugetarilor.

Salariul mediu brut din sectorul public este de 3.680 de lei, în vreme ce leafa medie brută de la privat ajunge doar la 2.630 de lei. Creșterea salariilor bugetarilor sporește decalajul dintre cele două sectoare la mai bine de 1.042 de lei în favoare bugetarilor. Diferența este explicabilă prin politica salarială diferită a celor două sectoare de activitate. La privat, creșterile salariale vin însoțite doar de creșterea eficienței angajatului, în timp ce la stat, majorările se fac prin ordonanță de urgență, notează hotnews.ro.

Asta face ca în 32 din 58 de ramuri ale economiei angajații de la stat să fie mai bine plătiți decât cei din privat. Dacă vrei să câștigi bine ca bugetar, atunci trebuie să muncești în sectorul bancar, în asigurări ori în cel al fondurilor de pensii. Salariile sunt aici cu 2.000 de lei mai mari decât la privat, arată o analiză a Institutului Național de Statistică (INS), citată de hotnews.ro. În uzinele metalurgice de stat se câștigă cu peste 2.400 de lei mai mult pe lună decât în companiile private din același domeniu de activitate, arată același document al INS.

image
image
image
image
image
image
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net