Zece lucruri care s-au întâmplat în lume pe 1 decembrie

Ultima actualizare:
Rosa Louise Parks (foto: wikipedia)
Rosa Louise Parks (foto: wikipedia)

Ziua de 1 decembrie are o însemnătate aparte și pentru alte popoare. Evenimente importante s-au petrecut pe tot globul în această zi, pe care noi o cinstim din 1918 încoace. Iată zece lucruri care s-au întâmplat în lumea largă pe 1 decembrie.

Pe 1 decembrie 1918, Islanda și-a dobândit independența față de Danemarca. La început (1262), Islanda s-a aflat sub dominația Norvegiei, urmând ca la 1415 insulița din Atlanticul de Nord să intre sub controlul Norvegiei, Danemarcei și Suediei, care s-au unit într-un regat. După retragerea Suediei din această uniune, s-a rupt și regatul Danemarca-Norvegia (1814), Islanda rămânând sub influența danezilor.

La 1 decembrie 1640, Portugalia a ieșit de sub tutela Spaniei, după ce fusese anexată de această țară în 1580.

Pe 1 decembrie 1990, francezii și englezii s-au întâlnit la mijloc după ce porniseră simultan săparea galeriilor Canalului Mânecii. Pentru prima dată în ultimii 8.500 de ani se putea merge pe uscat între Anglia și Franța.

Foto: telegraph.co.uk
Foto: telegraph.co.uk

Orașul Washington devine capitala SUA la 1 decembrie 1800. Acesta fusese fondat cu doar 9 ani mai devreme, în 1791.

1 decembrie 1925: La Londra se semnează acordurile adoptate la Conferința de la Locarno (Elveția) între Franța, Anglia, Italia, Polonia, Belgia, Germania și Cehoslovacia. Acestea prevedeau respectarea granițelor stabilite prin Tratatul de la Versailles și a acordurilor de demilitarizare a zonei Rinului.

Tratatul Antarcticii, document prin care s-a interzis efectuarea de teste militare în Antarctica, este semnat de 12 state (Argentina, Australia, Belgia, Chile, Franța, Japonia, Noua Zeelandă, Norvegia, Uniunea Sovietică, Africa de Sud, Regatul Unit al Marii Britanii și Statele Unite ale Americii) la 1 decembrie 1959.

La 1 decembrie 1936 se inaugura Arcul de Triumf din Capitală, monument renovat începând cu 1935. La inaugurare au participat Regele Carol al II-lea și mama sa, Regina Maria.

Foto: wikipedia
Foto: wikipedia

La 1 decembrie 1835, Hans Christian Andersen publica prima sa carte de povești („Eventyr”).

Americanii instalează prima linie telefonică la Casa Albă, în 1878.

Rosa Louise Parks, o militantă pentru drepturile americanilor de culoare, este arestată la 1 decembrie 1955 în Montgomery, Alabama, fiindcă a refuzat să cedeze locul în autobuz unui călător alb.


    Rosa Louise Parks (foto: wikipedia)
Rosa Louise Parks (foto: wikipedia)
image
image
image
image
image
image
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net