Nu i-a omorât viscolul, dar riscă să-i înghită apele

Ultima actualizare:

    În judeţul Buzău,  zăpada de doi metri  se topeşte în casele  oamenilor
În judeţul Buzău, zăpada de doi metri se topeşte în casele oamenilor

Sătenii din localităţile buzoiene afectate de căderile masive de zăpadă de acum două săptămâni trăiesc acum cu teama unor inundaţii, cred ei, mai periculoase decât viscolul. Temperaturile crescute de afară topesc nămeţii uriaşi, ameninţând casele şi gospodăriile.

Oamenii nici nu şi-au revenit bine din spaima viscolului dezlănţuit, că s-au trezit cu pericolul inundaţiilor iminente.  În comunele buzoiene de la câmpie, sunt gospodării unde stratul de zăpadă încă măsoară doi metri. În curtea lui Gheorghe Niţă, din Scurteşti, comuna Vadu Paşii, casa este în continuare prizoniera unui maldăr de omăt. Soarele îl va transforma încet, dar sigur într-o baltă, iar perspectiva nu-i dă deloc pace bătrânului.

Bătrânii din Scurteşti sunt în pericol să-şi piardă casele

simeon stalpnicul png

simeon stalpnicul png

"Casa e din paiantă, iar pereţii absorb ca un burete. Deja se vede unde e umezeala mare. Încerc să o dezlipesc de ziduri, dar e greu, pentru că are mai mult de un metru şi jumătate grosime. Ce-o fi, o fi", spune Gheorghe Niţă.

Pereţii caselor au început deja să absoarbă umiditatea din sol, iar cine nu şi-a dat zăpada din pod s-a trezit că le curge apă din tavan. Bărbaţi şi femei trag laolaltă, din răsputeri, să îşi care zăpada cât mai departe de gospodării, fie cu roaba, fie cu căruţe închiriate de la vecini.Simt însă că nu au spor.

Sătenii se roagă să nu crească şi mai mult temperaturile, pentru că zeci de locuinţe ar fi distruse, mai ales cele construite din chirpici şi pământ galben. Soluţia, spun ei, ar fi ca toată cantitatea de zăpadă să fie încărcată în camioane şi transportată undeva, pe câmp, unde să se topească în voie.

image
image
image
image
image
image
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
top10 art geronimo jpg jpeg
controlor tren jpg
postas greva jpg
Paine mucegaita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net