"Vrei chitanţă? Caută varză la altul!". Legea care îi obligă pe ţărani să elibereze acte pe marfa vândută este în vigoare din 3 noiembrie. Nici un producător nu vrea să audă de aşa ceva!

Ultima actualizare:

    Legea care îi obligă pe ţărani să elibereze acte pe marfa vândută este în  vigoare din 3 noiembrie. Nici un producător nu vrea să audă de aşa ceva! Ţăranii nu dau chitanţă, deşi riscă amenzi-record de până la 22.500 leiFoto: Dorin Constanda
Legea care îi obligă pe ţărani să elibereze acte pe marfa vândută este în vigoare din 3 noiembrie. Nici un producător nu vrea să audă de aşa ceva! Ţăranii nu dau chitanţă, deşi riscă amenzi-record de până la 22.500 leiFoto: Dorin Constanda

Fiecare legătură de pătrunjel ar trebui să plece din gospodăria ţăranului numai cu chitanţă. Aşa vrea legea! În realitate, oamenii preferă să nu mai vândă deloc decât să elibereze acte pe produsele lor.

Noua lege a pieţelor, în vigoare de la începutul acestei luni, îi obligă pe agricultorii persoane fizice să înlocuiască vechile certificate de producător cu un nou tip de atestate. În plus, oamenii vor fi nevoiţi să îşi achiziţioneze şi un carnet de comercializare a produselor din gospodăria proprie, act care va ţine loc de chitanţă.

Ionuţ a spus că ne dă o declaraţie de mână dacă îi cumpărăm toată marfa
Ionuţ a spus că ne dă o declaraţie de mână dacă îi cumpărăm toată marfa

În caz contrar, spune legea, din 3 noiembrie, agricultorii riscă sancţiuni de la 200 la 22.500 de lei! Reporterii Click! au dat o raită prin pieţe, la cumpărături, şi au solicitat chitanţă pentru produsele ţăranilor. Dezastru în toată regula! „Vrei chitanţă? Lasă, domnule, varza jos şi mergi în altă parte. Uită-te la ea ce îngheţată este. Am degerat ore în şir pe câmp şi am adus-o direct la vânzare. Ca să ce? Să dau impozite la stat şi eu cu ce mai rămân?”, s-a revoltat un ţăran din Lunguleţu, care a venit să îşi vândă recolta în piaţa Obor din Capitală. Ca el sunt mai toţi. Cu greu, găseşti însă şi producători deschişi la tocmeală. Unii ar accepta chiar să taie chitanţă, dar doar „de mână” şi în anumite condiţii. „Nu tai nici o chitanţă, pentru că nu am de gând să fac preţul jumate-jumate cu statul. Dacă vrei tu să te scazi pe undeva cu marfa, îţi fac o declaraţie de mână cum că ai luat de la mine. Dar îmi iei toată marfa”, spune Ionuţ, un producător de cartofi din Ialomiţa.

Ţăranii nu dau chitanţă, deşi riscă amenzi-record de până la 22.500 lei
Ţăranii nu dau chitanţă, deşi riscă amenzi-record de până la 22.500 lei

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net