VIDEO Misterul dronei care a filmat elicopterul prăbuşit: proprietarul n-o găseşte

Ultima actualizare:
Cei patru oameni aflaţi în elicopterul prăbuşit, 2 piloţi şi 2 medici, au murit
Cei patru oameni aflaţi în elicopterul prăbuşit, 2 piloţi şi 2 medici, au murit

O dronă a filmat primele momente după prăbuşirea elicopterului SMURD în Lacul Siutghiol, iar imaginile ar putea lămuri unele necunoscute de acest caz. Surpriză, aparatul de zbor teleghidat nu mai e de găsit!

Reporterii Mediafax au stat de vorbă cu proprietarul dronei, însă acesta nu a reuşit să o găsească după ce a pierdut controlul ei. Bogdan Dumitru spune că înregistrarea a durat trei-patru minute, iar la un moment dat a pierdut controlul aparatului, iar până acum nu a aflat dacă acesta a fost găsit de cineva şi predat autorităţilor, scrie Mediafax.

"Era o chestie care se agita acolo"

Bogdan Dumitru, proprietarul dronei, a declarat, vineri, că a aflat de pe Facebook că un elicopter s-a prăbuşit în lacul Siutghiol şi a plecat înspre staţiunea Mamaia, luând drona cu el.


    Aşa arată drona dirijată de Bogdan Dumitru deasupra Lacului SiutghiolFoto: adevarul.ro
Aşa arată drona dirijată de Bogdan Dumitru deasupra Lacului SiutghiolFoto: adevarul.ro

El a precizat că imediat ce a ajuns la locul accidentului a înălțat drona, îndreptând-o înspre o zonă a lacului unde observase o pată de ulei.

"Am ridicat drona să văd cine e pe mal și am trimis-o pe un punct din lac unde părea să fie ulei, dar era kerosen. Am ridicat drona la 64 de metri altitudine și era o chestie care se agita acolo prinsă de ceva. Când am încercat să o duc mai jos am pierdut controlul dronei. Filmarea a durat trei-patru minute, așa îmi aduc aminte”, a spus Bogdan Dumitru.

El a spus că nu își explică de ce a pierdut controlul dronei.

“Când o dronă își pierde controlul trebuie să se ducă în punctul de unde a plecat. Dacă i se termină bateria, atunci când ajunge la 20 la sută aterizează. Ea se afla atunci la 174 de metri de țărm și avea o viteză de cinci-şase metri pe secundă”, a povestit Bogdan Dumitru.

Poliţia a trimis drona la Parchet, dar Parchetul nu a primit-o

Bărbatul a mai spus că a căutat drona începând de luni seară, însă fără succes, iar vineri dimineață a primit un telefon de la o persoană care i-a spus că drona a fost găsită şi predată Poliţiei Mamaia de către un angajat al unui hotel.

Ulterior, acesta a mers la Poliţie, unde i s-a spus că drona ar fi la Parchetul Militar. Astfel, el a mers şi la Parchetul Militar, însă procurorul l-a anunțat că nu a primit deocamdată drona și îl va contacta atunci când o va avea.

Aşa arată drona dirijată de Bogdan Dumitru deasupra Lacului Siutghiol
Aşa arată drona dirijată de Bogdan Dumitru deasupra Lacului Siutghiol

Procurorii nu ştiu că drona ar fi fost găsită

Oficiali ai Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au declarat pentru Mediafax că până în prezent procurorii care se ocupă de acest dosar nu au primit informaţia că drona a fost recuperată, aparatul nefiind în posesia anchetatorilor.

Sursele citate au menţionat că dacă o persoană sau o autoritate recuperează aparatul, trebuie să-l predea anchetatorilor în baza unui proces-verbal.

Patru oameni au murit degeaba

Medicul Laura Vizireanu (39 de ani), asistenta Gabriela Harton (38 de ani), care era însărcinată, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu (47 de ani) şi copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel (42 de ani), şi-au pierdut viaţa în urma accidentului aviatic din Constanţa. Elicopterul SMURD care s-a prăbuşit luni după-amiază în lacul Siutghiol transportase un pacient cu embolie pulmonară de la Tulcea la Spitalul Judeţean din Constanţa şi se întorcea de la Aeroportul ”Mihail Kogălniceanu”, unde alimentase cu combustibil.

Operaţiunile de căutare şi salvare au durat aproximativ 12 ore. Accidentul a fost anunţat de un martor la numărul de urgenţă 112, la ora 16.11, iar în jurul orei 16.30, primele echipaje ale ISU Dobrogea au început operaţiunile de căutare pe lac. Intervenţia s-a încheiat oficial marţi, la ora 4.10, când a fost adusă la mal ultima victimă.

Procurorii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti au dispus începerea urmăririi penale în acest caz pentru infracţiunile de neluare şi nerespectare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. De asemenea, în continuarea cercetărilor, procurorii militari au extins urmărirea penală pentru ucidere din culpă. Ulterior, ancheta a fost preluată de Secţia Parchetelor Militare din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procurorul general Tiberiu Niţu declara miercuri că, deocamdată, nu a fost identificată cauza prăbuşirii elicopterului SMURD, precizând că dacă se va stabili că decesul celor patru persoane "nu s-a datorat unei fapte umane", ci unei "împrejurări fortuite", nu va fi nimeni tras la răspundere.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
image
vreme furtuna png
femeie loterie loto istock jpg
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
masina sicriu mecum auctions jpg
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
image
actualitate.net
image
actualitate.net