Valute în care să nu iei credit. La ce trebuie să fii atent când te împrumuţi la bancă

Ultima actualizare:

    Specialiştii îţi explică totul despre valute în care să nu iei creditFoto: Click!
Specialiştii îţi explică totul despre valute în care să nu iei creditFoto: Click!

Dacă nu deschizi ochii, deschizi punga! Aşa spune şi o vorbă din popor ce se aplică perfect în cazul românilor care se împrumută la bancă fără să aibă suficiente informaţii. Dacă vrei să afli totul despre valute în care să nu iei credit, Click! îţi dă o mână de ajutor.

Teoretic, răspunsul la această întrebare este foarte simplu: nu este bine să te împrumuţi la bancă în nicio valută, ci doar în lei. Specialiştii de la Asociaţia pentru Protecţia Consumatorului (APC) recomandă creditele în moneda naţională. Euro este într-o continuă creştere, dolarul american se apropie şi el de moneda europeană, iar francul elveţian a creat isterie printre românii care s-au grăbit să ia credite în CHF.

Valute în care să nu iei credit. Cel mai bun împrumut este în lei

"Noi îi sfătuim pe cei care îngroaşă rândurile clienţilor la banci să se gândească bine înainte de a cere un împrumut. Recomandăm ca orice credit să fie luat în lei deoarece avem şi salariile în lei şi astfel scăpăm de riscurile generate de fluctuaţiile valutare. Orice credit în valută presupune un mare risc. Dintotdeauna APC România a recomandat consumatorilor credite în lei, nu doar acum în urma isteriei generată de fracul elveţian", a declarat pentru Click!, Costel Stanciu, preşedintele APC.

Compararea mai multor oferte financiare este primul pas, iar costul creditului este esențial. Dar nu te opri doar la compararea dobânzilor! Verifică nivelul taxelor și comisioanelor, dacă dobânda este fixă, variabilă sau mixtă, evoluțiile recente sau estimate ale cursului valutar, nivelul serviciilor oferite. Află cât este DAE (Dobânda Anuală Efectivă), adică prețul real al împrumutului. Ca să te decizi în ce valute să nu iei credit nu te mulțumi cu cifra anunțată pe materialele publicitare, cere un calcul personalizat ofițerului de credit. Serviciile opționale și comisioanele viitoare care nu pot fi estimate (cum ar fi comisionul de întârziere la plată sau cel de rescadențare) nu intră în calculul DAE, deci asigură-te că știi toate comisioanele pe care le plătești sau le-ai putea plăti în cazul unor situații neprevăzute. Și nu uita: DAE scade pe măsură ce crește durata creditului, deci este diferită de la un produs la altul. În general, ofertele afișate conțin indicatorul DAE cel mai mic (corespunzător perioadei celei mai lungi), de aceea trebuie să fii atent să nu compari două lucruri total diferite. Cu cât perioada de creditare este mai lungă, cu atât plătești mai mult. De aceea este important să optezi pentru creditul cel mai potrivit pentru tine din punctul de vedere al costurilor și perioadei de timp.

Valute în care să nu iei credit. Nu faceţi împrumuturi on-line

Specialilştii APC recomandă clienţilor să evite împrumuturile de la IFN-uri/societati nebancare şi nu sunt adepţii contractării creditelor online. De asemenea, atunci când te-ai decis să faci un împrumut şi vrei să ştii în ce valute să nu iei credit trebuie să mai ţii cont şi de aşa-zisele facilităţi oferite împrumutaţilor. Oferte de genul 2 - 3 ani dobândă fixă sau o rată plătită de bancă nu sunt altceva decât practici comerciale incorecte, care au rolul de a distrage atenţia de la alte aspecte importante ale creditului.

Valute în care să nu iei credit. Care este cea mai bună bancă

Specialiştii sunt aceia care ştiu cel mai bine la ce bancă să depunem actele pentru a face un credit. Ei sfătuiesc populaţia să opteze pentru o bancă românească. Şi au şi o explicaţie ct se poate de plauzibilă În acest fel se evită, în situaţii de criză, cesiunea creditelor către alte bănci. Atunci când solicitaţi un credit pentru cumpărarea unei locuineţe nu folosiţi asiguratori sau prestatori de servicii sugeraţi de bancă. Nu acceptaţi nici înscrierea garanţiei/ipotecii mobiliare de către bănci în Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare. Şi asta pentru că acest serviciu trebuie realizat de către un terţ.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Spovedanie foto Ziarul Lumina jpg
image
image
image
image
image
image
banner shelly png
banner vica blochina png
Victoria Răileanu este însărcinată cu al doilea copil
banner ela crăciun png
Captură de ecran din 2024 04 23 la 12 10 33 logo png
image png
image png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net