Uraa! Se măresc bursele studențești

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Vești bune pentru studenți. După ce au primit, de la 1 februarie, călătorii nelimitate cu trenul, iată că acum vor fi mai mulți bani pentru burse, anunță Ministerul Educației.

Subvenția alocată de Ministerul Educației pentru constituirea fondului de burse și protecție socială a studenților înregistrează o creștere de la 83 lei/student bugetat/lună, la 201 lei/student bugetat/lună, începând cu semestrul II al anului universitar 2016-2017.

Această măsură a condus la o creștere a bugetului, la capitolul asistență socială, cu 300 milioane de lei, față de sumele alocate anul trecut în acest scop. Bursele se acordă pe perioada derulării tuturor activităților didactice iar numărul beneficiarilor depășește 150.000 de student.

Condițiile de eligibilitate pentru a intra în posesia burselor, precum și sumele repartizate în funcție de fiecare tip de bursă (performanță, merit, studiu, socială) sunt stabilite de senatele universitare.

Călătorii nelimitate cu trenul

Din 1 februarie, studenţii români și străini din învățământul universitar cu frecvenţă - licență, master, doctorat - au gratuitate la transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe toată durata anului calendaristic, indiferent de distanță sau de rutele călătoriilor, a decis Guvernul. Beneficiază de această măsură 464.273 de studenți, indiferent de vârstă, cu condiția să fie înmatriculați în instituţii de învăţământ superior acreditate/autorizate provizoriu.

Cine primește abonamente

Eliberarea legitimaţiilor gratuite de călătorie, cât şi a abonamentelor lunare gratuite se face astfel:

  • Până la începerea anului universitar 2017/2018, în baza legitimaţiei de student pentru reducere la transport, respectiv a unui act de identitate (carte de identitate sau paşaport);
  • După începerea anului universitar 2017/2018, în baza legitimaţiei de student pentru reducere/gratuitate la transport, cât şi a unui act de identitate respectiv carte de identitate sau paşaport;
  • Până la începerea anului universitar 2017/2018, pentru studenţii care nu au beneficiat de legitimaţia de student pentru reducere/gratuitate la transport, pe baza unei adeverinţe eliberate de instituţia de învăţământ superior la care sunt înmatriculaţi.
image
image
image
image
image
image
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net