Un nou caz Bodnariu? Alţi cinci copii români,«răpiţi» de norvegieni

Ultima actualizare:

    Soţii Rădulescu, alături de copilul lor mai mic, care nu a avut soarta fraţilor săiFoto Aradon.ro
Soţii Rădulescu, alături de copilul lor mai mic, care nu a avut soarta fraţilor săiFoto Aradon.ro

Cazul intens mediatizat în ultimele zile, atât în ţară cât şi în străinătate, al familiei Bodnariu din Norvegia, pare să nu fie unul singular. O familie din Arad, Marius Rădulescu și soția sa, Claudia, încearcă cu neputinţă de mai bine de 4 ani să-şi reîntregească familia, după ce autorităţile norvegiene le-a luat copii şi i-a plasat în instituţii de plasament.

Povestea familiei Rădulescu este una cutremurătoare. Ca mulţi români, Marius a plecat în anii `90 din România în Vest în speranţa unei vieţi mai bune. S-a stabilit în Norvegia, unde a muncit, cu contract, ca şofer la diferite firme. Totul mergea perfect pentru tânărul român, dar într-o clipă, munca sa de o viaţă a început să se dărâme. În 2004 a fost acuzat că ar fi autorul a două jafuri armate şi a avut nevoie de patru ani, de muncă de detectiv şi de prieteni norvegieni pentru a-şi dovedi nevinovăţia. În urma acestei nedreptăţi, românul a fost despăgubit cu puţin peste 12.000 de euro, chiar dacă el solicitase o sumă ce se apropia de 80.000. 

Marius Rădulescu, prezintă acte prin care îşi demonstrează nevinovăţia
Marius Rădulescu, prezintă acte prin care îşi demonstrează nevinovăţia

A trecut cu bine peste acest hop şi credea că lucrurile se îndreaptă pentru el şi familia sa. Avea deja 4 copii şi încă unul era pe drum. Băiatul cel mare avea 8 ani la acea vreme (firul poveştii a ajuns în anul 2008 n.r.) şi mergea la şcoală, dar pentru a-şi înscrie fetiţele la grădiniţă a considerat că e mai simplu să se adreseze "Protecţiei copilului" din Norvegia. Numai că vizitele asistenţilor sociali au devenit tot mai dese şi mai suspecte, după ce el a făcut acest lucru. Au urmat presiuni din partea autorităţilor şi ameninţări de decădere din drepturile părinteşti. Bărbatul prezintă aradon.ro un document din care reiese motivul acestor persecuţii. „Scrie că sunt un criminal și că am făcut 18 jafuri armate – asta declară Helge Anne, din Norvegia, de la Protecția Copilului. Asta înseamnă jaf, violență, copii. Spun că am făcut trafic cu mașina… că am tras cu pistolul după poliție… E incredibil!” – spune, năucit de acuzele ce i s-au adus, Marius Rădulescu pentru sursa mai sus menţionată. Împinsă de la spate de aceste abuzuri, familia Rădulescu se mută în Suedia.

Cum au fost «răpiţi» copiii

Fetiţele nu au mai fost văzute de aproape 4 ani de către părinţi
Fetiţele nu au mai fost văzute de aproape 4 ani de către părinţi

Acum aproape patru ani, autorităţile norvegiene au venit şi i-au ridicat copiii, iar de atunci cei doi părinţi nu i-au mai văzut. „Marius are acum 11 ani. În 3 iunie face 12 ani. L-au luat în 2012. 31 mai 2012. De atunci nu îmi mai văd copiii. Ştiu că au fost luați de statul norvegian din Suedia și duși în Norvegia. Nu știu dacă mai trăiește vreun copil, dat fiind șocul și violența la care au fost expuși copiii”  îşi aminteşte Marius Rădulescu. „Au intrat în casă, m-au bruscat, au dat cu mine de perete și au bruscat foarte mult copiii… Au furat copiii, să îi dea altor familii…”, rememorează, răvășită de durere, mama, Claudia Stancu. Tatăl copiilor adaugă: „i-au smuls pur și simplu de la ea din mâini. Vecinii mi-au povestit, e îngrozitor! Mi-au spus martorii că pruncii au făcut pe ei. Îi trăgeau pur şi simplu ca pe sacii de gunoi, în timp ce copiii se zbăteau şi urlau”.  Acuzațiile par greu de crezut, însă părinții și le susțin prin dovezile strânse de-a lungul timpului – de la decizii judecătorești, la mărturii ale vecinilor din Suedia și chiar din Norvegia.

Au anunţat autorităţile

Chiar dacă s-au plâns autorităţilor române din Oslo, răspunsul acestora a venit tardiv, iar familia Rădulescu a hotărât să se mute în Suedia. După plecarea lor, Ambasada României din Oslo a emis paşapoarte pentru cei mici, dar deoarece familia îşi schimbase domiciliul, acestea nu au ma fost ridicate şi folosite de soţii Rădulescu şi de cei cinci copii.  "La data de 07.03.2012, familia cetăţeanului român Marius Rădulescu, formată din soţ, soţie şi cinci copii minori, s-a prezentat la sediul Ambasadei României la Oslo şi a solicitat eliberarea în regim de urgenţă a unor titluri de călătorie pentru copii în vederea repatrierii, motivând urgenţa cererilor prin necesitatea rezolvării anumitor probleme în scopul reglementării situaţiei copiilor în raport cu autorităţile norvegiene", se arată într-un comunicat MAE remis, joi, la solicitarea MEDIAFAX.

Având în vedere că familia nu dispunea de mijloace financiare, s-a aprobat emiterea acestor documente cu titlu gratuit, precizează MAE, pentru Mediafax.ro.

"Cu toate că Ambasada a eliberat în cursul lunii martie 2012 titluri de călătorie pentru 4 copii, cu termen de valabilitate de 30 zile, membrii familiei Rădulescu nu au folosit aceste documente pentru a călători în România, ei fiind surprinşi, după aproximativ 3 luni, la 01.06.2012, pe teritoriul Suediei, unde minorii au fost reţiinuţi de către autorităţile suedeze, ar ulterior predaţi autorităţilor norvegiene, care au dispus instituţionalizarea minorilor. Ambasada României la Oslo a efectuat, în limita atribuţiilor legale, toate demersurile de asistenţă consulară specifice, inclusiv la nivelul Ministerului Afacerilor Externe norvegian şi al autorităţile norvegiene competente în materie de protecţie a copilului. Atât misiunea diplomatică română din capitala Norvegiei, cât şi Ministerul Afacerilor Externe român au menţinut în permanenţă contactul cu părinţii copiilor, cu avocatul familiei, cu instituţiile competente din România şi Norvegia", se mai arată în comunicatul MAE.

Repatrierea copiilor a fost cerută

Ambasada României de la Oslo a notificat pe cale oficială Ministerului Afacerilor Externe norvegian cu privire la solicitarea expresă a părţii române de repatriere a copiilor, ulterior efectuării anchetelor sociale şi a celorlalte formalităţi necesare prin intermediul Direcţiei Protecţia Copilului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale din România, precizează ministerul. "În prezent, suntem în aşteptarea răspunsului autorităţilor norvegiene. MAE a solicitat clarificări asupra acestui caz inclusiv prin intermediul Ambasadei Regatului Norvegiei la Bucureşti", se mai arată în comunicatul de presă.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net