Uiți numerele de telefon? S-ar putea să ai „amnezie digitală”

Ultima actualizare:

    „Amnezia digitală” este un nou diagnostic apărut datorită „exploziei” tehnologicefoto: Shutterstock
„Amnezia digitală” este un nou diagnostic apărut datorită „exploziei” tehnologicefoto: Shutterstock

Accesul la informaţie a devenit şi mai rapid după apariţia telefoanelor inteligente, însă dincolo de aspectul util se ascunde un pericol real, chiar dacă nu-l conştientizăm. În general ne solicităm mult mai puţin memoria în ultima perioadă, pentru că ne ajută excesiv de mult şi benefic de foarte multe ori, tehnologia.

Odată memoria lenevită şi conexiunile între idei se fac mult mai lent şi poate nu se fac la nivelul la care noi ne-am dori sau eram obişnuiţi până în acest moment. Un studiu realizat de cercetătorii britanici arată că oamenii se bazează atât de mult pe telefonul mobil încât 71% din ei nu-şi amintesc numerele de telefon ale copiilor, 57% numărul de telefon de la locul de muncă, 49% numărul de telefon al partenerului de viaţă.

Dacă ţi-ai pierde telefonul mobil cum ai lua legătura cu persoanele dragi? Dacă nu mai știi cum, află că cercetătorii au denumit această dependenţă de Internet, amnezie digitală, un nou sindrom care acţionează negativ asupra memoriei de lungă durată.

Din ce motive a apărut acest nou diagnostic

Primul semnal apare atunci când nu ne amintim nume, nu ne amintim anumite date pe care noi le-am cunoscut la un moment dat sau avem nevoie de o perioadă scurtă de a ne aduce aminte. Astfel, orice informaţie dorită, număr de telefon, destinaţie de vacanţă, alegerea unui local sau a unui magazin generează o cautare pe Internet.

Iar această nevoie de a avea acces cât mai rapid la informaţie, alături de faptul că nu mai suntem interesaţi să ne aducem aminte detaliile de care avem nevoie, are efecte devastatoare asupra memoriei pe termen lung.

„Este dovedit că persoanele care nu mai folosesc memoria nu mai învaţă lucruri noi, nu-şi mai folosesc creativitatea, după o anumită vârstă, crezuând că au depăşit perioada de a învăţa. Sunt predispuse la anumite boli degenerative”, a declarat psihologul Keren Rosner, pentru „Focus Magazin”.

Acest nou sindrom, apărut din cauza dependenţei de tehnologie, are totuşi leac, în opinia psihologilor.

„Obiceiul de a apela permanent la informaţiile de pe Internet poate că sunt un beneficiu imediat, însă pe termen lung ar fi bine să apelăm la altfel de exerciţii care să ajute memoria şi să ajute memoria de lungă durată în special. Exerciţiile fiind memorarea unor cifre, la îndemână ar fi numerele de telefon, sau memorarea unor versuri, unor cuvinte noi”, a adăugat specialistul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 1391089070 jpg
image
image
image
image
image
image
facebook1 jpg
emil racovita colaj captura video jpg
Bronz - arsuri solare FOTO Shutterstock
62137595 jpg
fructe pexels jpg
biserica de la ersig adevarul ro jpg
avion pexels jpg
protest studenti gaza 2 768x576 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net