Uite cum să scapi cu viaţă dintr-un incendiu ca-n Colectiv

Ultima actualizare:

    Incendiul produs în seara de 31 octombrie a lăsat în urmă 64 de familii îndoliate
Incendiul produs în seara de 31 octombrie a lăsat în urmă 64 de familii îndoliate

Victimele din Colectiv ar fi avut mai mulţi sorţi de izbândă în lupta cu flăcările dacă ar fi cunoscut câteva trucuri cât se poate de simple. Asta spun cei de la Centrul de Supravieţuire Urbană, care ne învaţă cum să ieşim teferi dintr-un incendiu.

Câteva ponturi utile ar fi salvat multe vieţi în tragedia de la Clubul Colectiv din Capitală. Reporterii Click! au participat la cursurile de Supravieţuire Urbană susţinute de un fost ofiţer antitero şi expert în arte marţiale, şi au aflat care sunt primele măsuri ce trebuie luate în caz de incendiu. Plecând de la tragedia din Colectiv, Ion Benea, preşedintele Centrului de Supravieţuire Urbană (CSU), a trecut în revistă paşii pentru evitarea unui dezastru.

simeon stalpnicul png

Păstraţi-vă calmul!

Deşi pare greu în situaţii care ne pun viaţa în pericol, este foarte important să avem mintea limpede pentru a evalua corect datele problemei. 

Verificaţi toate căile de intrare/ieşire din clădire! „Primul lucru pe care trebuie să-l faceţi când intraţi într-un local este să vă interesaţi pe unde puteţi ieşi”, spune preşedintele CSU.

Observaţi punctele slabe!

O fereastră sau un perete şubred care se sparge cu uşurinţă ar putea face diferenţa între viaţă şi moarte într-un incendiu. Spre exemplu, victimele de la Colectiv nu au observat că unul dintre pereţii localului era cârpit cu un rând subţire de BCA, care putea fi dărâmat foarte uşor.

Mergeţi târâş!

Fumul se ridică întotdeauna la câţiva centimetri deasupra solului, aşa că cea mai respirabilă zonă este la nivelul podelei. 

Protejaţi-vă spatele cu ajutorul unui scaun! Mergeţi târâş, ţinând deasupra capului o piesă de mobilier care să vă protejeze de bucăţile aprinse care cad din tavan.

Vărsaţi lichide pe haine!

„Dacă vă aflaţi într-o cârciumă, este la îndemână să vărsaţi halba cu bere pe tricou, iar flăcările nu se vor mai lipi de dvs., cel puţin pentru o perioadă”, spune Ion Benea.

Folosiţi o cârpă umedă pe post de mască!

Un tricou îmbibat în lichid vă poate ajuta să respiraţi în timp ce vă îndreptaţi spre ieşirea din local. 

64 de morţi în clubul infernului

Nu mai puţin de 64 de persoane au murit, iar alte câteva sute au fost rănite grav, în seara fatidică de vineri, 30 octombrie 2015, în Clubul Colectiv. Un incendiu devastator a izbucnit chiar în timpul concertului trupei Goodbye to Gravity. Andrei Găluţ, solistul și singurul supraviețuitor al trupei, va fi externat abia acum, la câteva luni bune de la tragedie. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
supermarket jpeg
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net