Uite ce ne așteaptă din octombrie! Facturi mai mari și autorizații obligatorii

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Pregătiți portofelele! Luna octombrie va aduce majorări de tarife la facturile de gaz și energie electrică, dar este posibil ca jumătate din acciza la carburanți să fie eliminată.

Avem vești de la guvernanți. În luna octombrie vor intra în vigoare mai multe decizii care ne vor afecta pe toți. Iată ce ne așteaptă din luna octombrie.

simeon stalpnicul png

De la 1 octombrie, preţul gazelor pentru consumatorii casnici va creşte, în medie, cu 6%, a anunţat Emil Calotă, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), citat de news.ro. Şi preţul energiei electrice se va majora, în medie cu 5%, de la 1 octombrie.

Carburanți

simeon stalpnicul png

Senatorii din Comisia de buget au adoptat, marți, 26 septembrie,  raportul la Ordonanţa 25/2017 prin care a fost majorată acciza la carburanţi. Articolul privind majorarea a fost eliminat, la propunerea PNL, informează news.ro. Urmează votul în plen. Guvernul aprobase, în şedinţa din 30 august, majorarea accizelor la carburanţi în două etape - de la 15 septembrie şi 1 octombrie. Ministrul finanţelor, Ionuţ Mişa, anunţa atunci că introducerea supraaccizei va genera o majorare de câte 0,16 lei/litru pentru toate tipurile de carburanţi - benzină cu plumb, fără plumb şi motorină. El susţinea că această majorare se produce în etape ”pentru a nu crea un şoc la nivelul consumului care poate genera creşteri de preţ, automat scăderi de consum şi poate afecta bugetul de stat”. De la momentul la care a fost anunţată această măsură, preţurile carburanţilor la pompă au început să crească. Măsura este luată în condiţiile în care nivelurile actuale ale accizelor practicate în România, raportat la cursul leu/euro stabilit de Banca Centrală Europeană pentru prima zi lucrătoare din luna octombrie 2016, sunt foarte aproape de limita minimă prevăzută de legislaţia Uniunii Europene, informează un comunicat al Guvernului.

Taxa pe Valoare Adăugată

simeon stalpnicul png

Tot de la 1 octombrie, intră în vigoare opţional plata defalcată a TVA. Totuși, ar putea fi amânată pentru anul 2018, după ce senatorii din Comisia de buget-finanţe aprobat un amendament în acest sens, marți, 26 septembrie, informează Profit.ro. Decizia finală revine, însă, plenului Senatului. Oricum, Trezoreria a anunțat că pune la dispoziţia tuturor persoanelor impozabile conturi gratuite pentru plata defalcată a TVA, având în vedere că pe 1 octombrie intră în vigoare opţional acest sistem de plată, a anunțat Ministerul de Finanțe. Informaţiile privind codurile IBAN aferente conturilor de TVA pot fi accesate şi on-line prin introducerea codului fiscal, pe site-ul ANAF. Toate comisioanele sunt zero, iar extrasele de cont vor fi gratuite şi disponibile şi on-line. În plus, CEC Bank a informat Ministerul Finanţelor Publice de lansarea contului pentru gestiunea TVA. Oferta CEC Bank prevede comision zero de deschidere şi închidere de cont, pentru depunerile în numerar efectuate de persoanele autorizate, la încasări intra şi interbancare şi la plăţi decontate în sistem interbancar, precum şi comisioane reduse cu 50% la plăţile interbancare efectuate prin intermediul CEC Bank Mobile Banking şi Internet Banking CEConline. Potrivit noilor reglementări, cu excepţia persoanelor fizice, orice persoană impozabilă, indiferent dacă este sau nu înregistrată în scopuri de TVA, va fi obligată să facă plata facturilor primite pentru achiziţii într-un cont separat de TVA indicat de furnizor. Sistemul - numit generic „split-TVA” sau plata TVA defalcat - ar urma să se aplice opţional de la data de 1 octombrie 2017 şi obligatoriu de la data de 1 ianuarie 2018.

Autorizații obligatorii

simeon stalpnicul png

Din 1 octombrie 2017 nu se mai aplică termenul de grație acordat în vederea intrării in legalitate pentru construcțiile puse în funcțiune fără autorizației de securitate la incendiu. Termenul de grație, introdus în martie 2016 și amânat ulterior de mai multe ori, a permis ca până acum să nu fie sancționată încălcarea obligației de a obține autorizația de securitate la incendiu, cu excepția situațiilor grave când se impunea oprirea funcționării. Pentru investitorii care nu au profitat de această facilitate și nu au intrat în legalitate, expirarea termenului de grație atrage riscul ca, începând cu 1 octombrie, să fie sancționați în situația unui control din partea ISU. De la aceasta regulă sunt exceptați solicitanții care reusesc să depună documentația pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu până la data de 30 septembrie 2017 sau care au proiecte în avizare pentru finanțare, sub condiția ca termenul de conformare să nu depășească data de 31 decembrie 2017. Amenzile în domeniu ce pot să ajungă până la 50.000 lei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net