Uite ce aer toxic respirăm în casă!

Ultima actualizare:

    Foto: 123rf
Foto: 123rf

Te miri că te îmbolnăveşti des? Aerul din casa ta este de vină. De la monoxidul de carbon eliberat de aragaz, până la aburul din baie şi metanul eliberat de microorganismele din covor, toate acestea fac din locuinţa ta un focar de infecţie, spun cercetătorii englezi.

Sporii de mucegai

Se regăsesc în zonele cu igrasie, îndeosebi pe ferestre şi pe alimentele perisabile. Nivelul ridicat de umiditate din casă creşte riscul de dezvoltare a sporilor de mucegai, care va duce la alergii şi astm. Şi aburii degajaţi de o baie fierbinte sau umidificatorul din cameră sunt elementele care favorizează dezvoltarea mucegaiului.

Polenul

Poate fi adus în locuinţa ta atunci când ferestrele sunt deschise sau te plimbi prin casă cu pantofii pe care i-ai purtat pe afară. Alergenii ajung în căile respiratorii şi provoacă iritaţii ale nasului, ochilor şi bronhiilor. Circa 40 de specii de polen generează alergii respiratorii. Alergiile apar, cel mai adesea, primăvara, când polenul plantelor înflorite este împrăştiat de vânt.

Fire de păr

Particulele mici de păr pot provoca de asemenea alergii. Covoarele din casă sunt pline de murdărie, particule de praf, păr de animale şi fungi care pot afecta plămânii, declanşând alergii şi astm.

Compuşi organici volatili

Se regăsesc în produsele de curăţat pe care le folosim zilnic. Odorizantele de cameră, soluţiile de curăţat covoare, oja şi înălbitorii sunt adevărate focare de compuşi organic volatili care cresc riscul apariţiei cancerului pulmonar. De asemenea, gătitul la aragazul pe gaz degajă dioxid de azot, acrilină, formaldehidă şi monoxid de carbon. Cea mai gravă modalitate de îmbolnăvire este uscatul hainelor în casă, care poate degaja acetaldehide şi benzene, substanţe cancerigene.

Radonul 

Este un gaz natural radioactiv, care provine din sol. Radonul se poate infiltra în locuinţă prin fisuri în pardoseli şi în pereţi, prin rosturile de la bucătărie şi baie, şi prin ţevile de drenaj. După fumat, radonul este a doua cauză în declanşarea cancerului căilor respiratorii. Dacă se inhalează în cantităţi crescute, radonul poate provoca daune serioase organismului, cum ar fi tulburări respiratorii sau leucemie.

Monoxidul de carbon

Este un gaz inodor, incolor, foarte prezent în locuinţe, care poate avea efecte grave asupra sănătăţii. Monoxidul de carbon poate pătrunde în locuinţa noastră prin gătit, încălzirea centrală, coşurile de fum necurăţate, arderea tămâiei şi a lumânării, dar şi prin fumatul în spaţii închise.

10 sfaturi pentru un mediu sănătos

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
nava de croaziera foto pixabay
West Side Flower Fest 2 1 scaled jpg
crima sibiu jpg
parcul Buila Vanturarita jpg
Batrana pensionara bani pensie FOTO Shutterstock jpg
Captură de ecran din 2024 05 19 la 10 10 00 png
rostariu regina maria jpg
ciocolata calda jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net