TVA 9%: Cum a fost prima zi

Ultima actualizare:

    TVA 9%: Ieri (1 iunie) a fost prima zi de ieftinire TVA 9%, iar clienții au năvălit în magazine
TVA 9%: Ieri (1 iunie) a fost prima zi de ieftinire TVA 9%, iar clienții au năvălit în magazine

Luni (1 iunie) fost prima zi de ieftinire a taxei TVA 9%, iar clienții au invadat magazinele pentru a face primele cumpărături ieftinite. Prețurile au scăzut la produse precum băuturile non-alcoolice și alimentare datorită acestei ieftiniri a taxei pe valoare adăugată.

Reducerea TVA 9% s-a aplicat la produsele lactate, mezeluri dar și legume, astfel, prețul cașcavalului a scăzut de la 19,08 la 16,77 lei, cel al salamului a scăzut de la 10,16 la 8,93 lei, iar prețul roșiilor este acum de 5,71 lei, față de 8,99 lei cât era înainte, potrivit realitatea.net. Totuși, la produsele care erau mai ieftine dinainte, prețurile nu au scăzut foarte mult. Astfel, clienții au ieșit la cumpărături și s-au declarat mulțumiți de reduceri, chiar dacă nu sunt toate substanțiale: „E foarte bine, mai ales că ne rămâne un ban în plus în buzunar, în zilele astea sunt salariile cum sunt, chiar e convenabil, mai ales că pot să iau ceva la copil”, spune Loredana despre reducerea TVA 9% pentru un reporter Pro TV.

TVA 9%: Ce produse sunt mai ieftine de luni, 1 iunie

Reducerea TVA 9% a fost aplicată, în special, pentru produsele alimentare precum: lapte și produse lactate, ouă de păsări, animale și păsări vii (domestice) destinate consumului alimentar sau producerii de alimente, carne și organe, pește, crustacee, moluște, miere naturală și alte produse comestibile de proveniență animală, fructe, legume, plante, rădăcini și tuberculi comestibile, plante vii utilizate ca alimente sau materii prime pentru acestea, cafea, ceai, mirodenii, cereale (cu excepția celor pentru însămânțare) și băuturi nealcoolice.

Restaurantele, obligate să aplice reducerea TVA 9%

Reducerea TVA 9% va fi aplicată și de restaurantele care livrează mâncare, „pentru coerență”, întrucât scăderea TVA a fost anunțată și la serviciile de alimentație publică: „Adică nu cumperi carnea cu 9% şi, când o vinzi la restaurant, o vinzi cu 24%, că nu are un sens!“, a declarat premierul Victor Ponta, citat de puterea.ro.

TVA 9%: Ce cred oficialii despre reducere

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, se declară mulțumit de reducerea TVA 9% și va începe consultările cu industria pentru a afla dacă această ieftinire va genera efectele dorite: „Această măsură de reducere a TVA la alimente, coroborată şi cu controalele ANAF vor duce la crearea unui mediu concurenţial corect. Vom avea evaziune mult mai puţină şi preţuri mai mici. Reducerea TVA va avea ca efect scăderea preţurilor, relansarea consumului şi o colectare mai bună la bugetul de stat. De mâine vor începe consultările cu producătorii, cu industria şi cu marile lanţuri de magazine, pentru a ne asigura că măsura va produce efectele dorite”, a declarat Constantin, citat de puterea.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
motanul max universitate vermont facebook jpg
dunare budapesta jpeg
giurgiu 1 jpg
Palatul Normanzilor, Sicilia (@Shutterstock) jpg
insula capri jpeg
pomi fructiferi jpg
4 front carburanti caseta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net