Mai rapid decât avionul: chinezii construiesc un tren care va rula cu 2.900 km/h

Ultima actualizare:

    Noul tren al chinezilor ar trebui să ruleze în tuneluri vidate (foto: REX via businessinsider.com)
Noul tren al chinezilor ar trebui să ruleze în tuneluri vidate (foto: REX via businessinsider.com)

Chinezii vor să rupă barierele imposibilului. Oamenii de ştiinţă din această ţară lucrează la realizarea unui prototip de tren care e capabil să ruleze cu 2.900 de kilometri pe oră. În momentul de faţă, avioanele de pasageri zboară cu doar 1.000-1.200 km/h.

Cercetătorii de la Universitatea de Sud-Vest Jiaotong din China au construit o platformă de testare a unui nou tip de tren Maglev, care ar fi capabil să circule cu ameţitoarea viteză de 2.900 kilometri pe oră, scrie businessinsider.com. Dacă vă întrebaţi cum poate fi posibil un asemenea proiect, atunci trebuie să daţi crezare celor spuse de dr. Deng Zigang, care susţine că trenul poate ajunge la această viteză dacă va fi construit într-un tunel vidat, în care se elimină rezistenţa aerului.

"În cazul în care viteza de deplasare e mai mare de 400 kilometri pe oră, mai mult de 83% din energia de tracţiune se pierde din cauza rezistenţei aerului", susţine Zigang. Cel mai rapid Maglev din lume, care este folosit în interes comercial, atinge acum 431 de kilometri pe oră, însă pasagerii resimt un oarecare disconfort.

În tunelul de teste, chinezii au reuşit să coboare presiunea atmosferică la un nivel care e de zece ori mai mic decât cel de la nivelul mării, reducând astfel drastic cantitatea de energie necesară pentru a învinge rezistenţa aerului.

Costurile de realizare a acestui proiect nu au fost cunatificate încă, dar e de aşteptat ca acestea să fie de ordinul miliardelor de dolari. Cei care visează să parcurgă distanţa dintre Bucureşti şi Lisabona, ori dintre Paris şi Moscova în doar o oră vor avea mai mult de aşteptat, întrucât pentru darea sa în folosinţă trenul are nevoie de tuneluri speciale, ale căror costuri ar putea depăşi chiar şi bugetul chinezilor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
poarta spre lumea de dincolo siberia jpg
629aef51e4e9b pelerinaj șumuleu ciuc jpg
pelerinaj sfantul dimitrie cel nou bucuresti program liturgic 864962 jpg
ulei de masline jpg
medic operatie pixabay
ilustratie politie jpg
kaufland jpg
images jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net