Transparency International: România, pe locul trei în topul celor mai corupte ţări din UE

Ultima actualizare:

    România stă prost în topul Transparensy tocmai pentru că nu s-a renunţat la practica "micilor atenţii"foto: Adevărul
România stă prost în topul Transparensy tocmai pentru că nu s-a renunţat la practica "micilor atenţii"foto: Adevărul

Potrivit raportului realizat de Transparency Internaţional pe baza Indicelui de Percepţie a Corupţiei, ţară noastră se află pe locul trei în topul celor mai corupte ţări din Uniunea Europeană. Clasamentul, care nu ne face deloc cinste,cuprinde 176 de state şi teritorii şi a fost dat publicităţii la Berlin, potrivit tvr.ro.

Potrivit Transparency Internaţional, cele mai puţin corupte state din lume sunt Danemarca, Nouă Zeelandă, Finlanda, Suedia şi Elveţia. Ultimele poziţii în top sunt ocupate de Coreea de Nord, Sudanul de Sud şi Somalia. România ocupă poziţia 57 din 176, alături de Ungaria şi Iordania.În Uniunea Europeană, corupţie mai mare decât în România este în Italia - poziţia 60 şi în Bulgaria, locul 75.Transparency face acest top folosind Indicele de Percepţie a Corupţiei. În România, Indicele de Percepţie a Corupţiei a fost calculat pentru prima dată în anul 1997. În 2012, a fost inclus în Strategia Naţională Anticorupţie că indicator de performanţă.

Fostul ministru de Finanţe avertizează: "Nu trebuie să mai dăm şpagă niciunui demnitar sau doctor!"

Ioana Petrescu, fostul ministru de Finanţe în Guvernul Ponta a reacţionat imediat după publicarea raportului pe blogul personal. Fostul deminitar a readus pe tapet mentalitatea românilor potrivit căreia s-au obişnuit să îndese bani în buzunarele celor aflaţi în funcţii de conducere şi nu numai pentru a-şi atinge scopurile. "România se află pe locul 57, în fața Italiei, Greciei și Bulgariei și la egalitate cu Ungaria. Față de anul trecut, a urcat un loc. Motiv de bucurie? Puțin probabil, pentru că vorbim aici de o percepție asupra corupției și nu despre corupție în sine. Mai mult, acest top realizat de Transparency International a venit în momentul în care ne aflam în mijlocul unui mare scandal legat de două proiecte de ordonanță de urgență, unul menit să acorde grațiere unor pedepse, iar celălalt să aducă modificări în Codul Penal si în Codul de Procedură Penală, proiecte despre care unii spun că ar favoriza pe cei corupți. Mulți români au ieșit în stradă să demonstreze împotriva acestor inițiative ale Guvernului. Președintele dorește să organizeze un referendum pe aceasta temă.

Modul în care fiecare român acționează trebuie să se schimbe, să nu se mai dăm spagă niciunui demnitar sau doctor, nici pentru un proiect de autostradă și nici pentru o simplă adeverință medicală.


    Ioana Petrescu, fostul ministrul finanțelor publice a luat atitudine după publicarea raportuluifoto: Adevărul.ro
Ioana Petrescu, fostul ministrul finanțelor publice a luat atitudine după publicarea raportuluifoto: Adevărul.ro

(...) Da, Georgia stă mai bine decât noi la capitolul percepție despre corupție. Conform Transparency International, se situează pe locul 44, în timp ce România este pe locul 57", a subliniat Ioana Petrescu.

Fostul deminitar a vorbit despre aceste neregului şi în sistemul de educaţie. "Oamenii trebuie să înțeleagă ce înseamnă corupția la orice nivel și de ce este greșit să dai sau să iei mită, chiar și un leu. Copilul care își vede părintele că dă spagă la profesor pentru ca el să treacă clasa, la poliție să ia carnetul de șofer sau la medic pentru analize, atunci când va creşte și va fi în situația să ia sau să dea mită unui judecător sau unui politician, oare ce va face? Va considera că e greșit sau va face ceea ce a văzut că a făcut și părintele său? Cred că știm cu toții răspunsul la această întrebare", a adăugat fostul ministru de Finanţe. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
church 407846 1280 jpg
liturgy 5003278 1280 jpg
cel mai lung cuvânt din lume jpg
ATM jpg
weekend distractie jpeg
nava scufundata jpg
Ulpia Traiana Sarmizegetusa Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (10) JPG
itp 1024x681 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net