Tot ce trebuie să ştii despre impozitul pe clădiri

Ultima actualizare:

    Începând cu 2016, va trebui să  depunem la fisc şi  câteva declaraţii
Începând cu 2016, va trebui să depunem la fisc şi câteva declaraţii

Începând cu acest an, impozitul pe clădiri va fi calculat în funcţie de destinaţia clădirii: rezidenţială, nerezidenţială şi mixtă. Însă pe lângă costuri suplimentare, unii dintre noi vor trebui să depună anumite declaraţii la Fisc pentru a nu plăti impozite uriaşe.

Pentru clădirile folosite în scop de locuinţă, impozitul se va calcula prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08% şi 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii. Pe de altă parte, pentru proprietăţile nerezindenţiale, adică cele folosite în activităţi economice, cota de impozitare va fi cuprinsă între 0,2 şi 1,3%, cu condiţia ca aceste clădiri să fie reevaluate, construite sau cumpărate în ultimii 5 ani.

Bucureşti

  • Clădirile rezidenţiale (pen­tru locuit). Pentru clă­dirile folosite doar ­pentru locuit şi anexe impozitul se calculează prin aplicarea unei cote de 0,1% din valoa­rea impozabilă a clădirii. Dacă locuieşti într-o casă, vilă sau apartament în care nu prestezi şi activităţi comerciale, nu eşti obligat să depui nici o declaraţie la Administraţia Financiară.
  • Clădiri nerezidenţiale (care nu sunt ­destinate pen­tru locuit). Dacă ai în proprietate o clădire pe care o foloseşti pentru desfăşurarea unei activităţi comerciale sau administrative, im­pozitul se calculează prin aplicarea unei cote de 0,2-1,5% asupra valorii impozabile a clădirii respective. Atenţie! Dacă valoarea acesteia nu poate fi calculată, cota de impozit e  de 2% şi se ­aplică asupra valorii impozabile cal­culate ca pentru clădirile rezidenţiale.
  • Clădiri nerezidenţiale utilizate pentru activităţi din domeniul agricol. În acest caz, impozitul se calculează prin aplicarea unei cote de 0,4%  din valoarea impozabilă a clădirii. Însă aceşti proprietari au obligaţia de a depune până la 31 martie  o declaraţie Model 2016 – ITL în care să justifice valoarea clădirii. Dacă nu depui declaraţia la timp, acest lucru va duce la un calcul al impozitului cu o cotă de 2% aplicată ca în cazul clădirilor nerezidenţiale. Practic, impozitul pe care va trebui să-l plăteşti va fi de peste 10 ori mai mare.
  • Clădiri folosite atât în scop rezidenţial, cât şi nerezidenţial. Impozitul se calculează prin însumarea impozitului pentru suprafaţa folosită în scop rezidenţial cu cel pentru suprafaţa folosită în scop nerezidenţial. Există însă două tipuri de clădiri cu destinaţie mixtă: clădiri unde îşi are sediul o societate, dar unde nu se desfăşoară vreo activitate comercială şi clădiri unde chiar se desfăşoară astfel de activităţi.  De exemplu, să presupunem că ai o casă cu un etaj. La parter ai înfiinţat sediul unei societăţi (să zicem un butic), dar nu prestezi acolo nici o activitate, iar la etaj locuieşti. În acest caz, eşti obligat să depui până la 31 martie o declaraţie la fisc prin care să faci dovada inactivităţii buticului . Dacă nu, vei plăti un impozit cu o cotă de 2% (de 20 de ori mai mare) aplicată valorii impozabile pentru întreaga suprafaţă.
  • În cazul în care buticul funcţionează, eşti din nou obligat să depui o declaraţie la fisc prin care să dovedeşti că la etaj locuieşti, iar la parter desfăşori o activitate comercială. În aces caz, impozitul va fi calculat prin însumarea impozitului pentru suprafaţa locuită cu cel pentru suprafaţa alocată activităţilor comerciale (0,1%, respectiv 0,2%). Dacă nu de­pui această declaraţie, im­pozitul va fi calculat cu o co­tă de 2% aplicată valorii im­pozabile pentru întreaga suprafaţă.

Sibiu

  • În cazul clădirilor rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, cota de impozit este cuprinsă între 0,08% - 0,2%, iar Primăria  a redus cota de la 0,1 %, cât a fost în 2015, la 0,08%. În cazul clădirilor nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor juridice, cota de impozit aplicată s-a redus de la 1,8% la 1,7%.

Galaţi

  • Cota de impozitare pentru spaţiile de locuit şi anexe a scăzut de la 0,1% din valoarea impozabilă la 0,08%, în acest an, faţă de 2015. La spaţiile cu altă destinaţie, cota de impozitare s-a stabilit la valoarea de 0,3%, în condiţiile în care Codul Fiscal permite aplicarea unei cote cuprinse între 0,2 şi 1,3%. În ceea ce priveşte clădirile cu destinaţie mixtă s-a stabilit impozitarea cu o cotă de 0,08% pe spaţiul considerat cu destinaţia de locuinţă şi cu o cotă de 0,3% pe spaţiul considerat cu altă destinaţie.

Buzău

  • La Buzău se vor plăti aceleaşi impozite ca şi anul trecut, iar pentru clădirile rezidenţiale procentul aplicabil la valoarea impozabilă va fi de 0,08%.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
Facerea Adam Capela Sixtina Michelangelo jpg
balonare jpg
bancomat pexels jpg
Poluare FOTO Shutterstock jpg
Mihai viteazul si doamna velica
aeroport pixabay jpg
lipsa medici stetoscop in cui shutterstock 1348696283 jpg
jan cel mai batran lenes guinness world records jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net