Tot ce trebuie să ştie părinţii care au copii de clasa întâi

Ultima actualizare:

    Click! vă prezintă detalii despre metodologia înscrieriiFoto: 123rf
Click! vă prezintă detalii despre metodologia înscrieriiFoto: 123rf

Vor fi în jur de 185.000 de copii care în toamnă vor avea 7 ani şi vor merge la şcoală, în clasa întâi. Fiecare dintre aceştia are un loc în şcolile de lângă casă. Click! vă spune ce trebuie să faceţi dacă aveţi un “boboc” care va merge în clasa întâi.

Ministerul Educaţiei a publicat proiectul  metodologiei după care se vor face înscrierile în clasa întâi, pentru anul şcolar care va începe în toamnă. Astfel, copiii care împlinesc vârsta de 7 ani până la data de 31 august 2015, inclusiv, vor putea fi înscrişi în clasa întâi.

Cererea şi dosarul se vor depune direct la şcoală, pentru că nu există posibilitatea  trimiterii online. Fiecare copil are loc asigurat în şcoala de domiciliu. Se estimează că vor fi circa 185.000 de ”boboci” care acum sunt în clasa pregătitoare.

Însă, dacă părintele doreşte din diverse motive o altă şcoală sau s-a mutat de curând în cartier, va trebui să aştepte finalul înmatriculărilor, pentru a afla dacă mai sunt locuri libere.  Doar Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar poate aproba depăşirea numărului maxim permis, de 25 de locuri într-o clasă.

În situaţii excepţionale, precizează Ministerul Educaţiei, inspectoratele şcolare vor putea solicita înfiinţarea de noi clase, în cazul în care numărul solicitărilor este mai mare decât numărul de locuri aprobate deja. Înfiinţarea acestor clase se va face doar dacă în acele unităţi există săli disponibile şi în care se pot desfăşura ore. 

Dacă capacitatea unei şcoli nu permite cuprinderea tuturor copiilor, inspectoratele şcolare pot decide repartizarea copiiilor în alte şcoli. Toate informaţiile necesare părinţilor –număr de locuri, de clase, criterii de departajare- vor fi afişate în fiecare şcoală în parte, precum şi pe paginile de Internet ale şcolilor şi ale inspectoratelor şcolare.

Calendarul înscrierii

Calendarul înscrierii în clasa I a copiilor de 7 ani care nu au fost înscrişi în învăţământul primar în anul şcolar 2014-2015 şi ai căror părinţi solicită înscrierea direct în clasa I:

  • 16 februarie – 6 martie 2015: Depunerea cererilor de înscriere de către părinţii care solicită înscrierea copilului la şcoala de circumscripţie, la sediul unităţii de învăţământ respective.
  • 9 – 13 martie 2015: Soluţionarea de către unităţile de învăţământ a cererilor de înscriere depuse de către părinţii care solicită înscrierea copiilor la şcoala de circumscripţie.
  • 17 – 27 martie 2015: Depunerea solicitărilor de înscriere de către părinţii care solicită înscrierea în altă şcoală decât şcoala de circumscripţie, la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea.
  • 30 martie – 2 aprilie 2015: Soluţionarea de către unităţile de învăţământ a cererilor de înscriere depuse de părinţii care solicită înscrierea în altă şcoală decât şcoala de circumscripţie.
  • 3 aprilie 2015: Afişarea la fiecare unitate de învăţământ a listelor finale ale copiilor înscrişi în clasa I. 

Acte necesare

Cerere de înscriere;

Copie certificat de naştere copil;

Copie carte de identitate ambii părinţi;

Fişa de vaccinări (de la medicul de familie);

Dosar plic.

E bine de reţinut

Prezentarea de documente false la înscrierea în clasa întâi se pedepseşte şi atrage pierderea locului obţinut prin fraudă.

Se interzice şcolilor de stat să fixeze taxe sau să solicite părinţilor alte foloase pentru a accepta înscrierea în clasa întâi.

Personalul din învăţământ care săvârşeşte fapte de natură penală, adică cere bani sau alte foloase, va fi sancţionat în funcţie de gravitatea faptelor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mircea Fechet, ministrul Mediului și Nicolae Ciucă, președintele Senatului, participă la evenimentul de lansare a Sistemului Garanţie-Returnare RetuRO la un supermarket din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
image
image
image
image
image
image
preturi peste, slatina, olt   foto alina mitran (9) jpg
munte pixabay jpg
caine pixabay jpg
pensie jpg
restaurant 1284351 1280 jpg
vegetables 790022 1280 jpg
cirese pixabay jpg
dalmatian pelican 5791386 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net