Taxa radio-tv anulată. Românii nu mai plătesc birul în factura de curent

Ultima actualizare:

    foto: Click!
foto: Click!

Deputații au votat în unanimitate eliminarea taxei pe serviciile oferite de radioul și televiziunea de stat, stârnind dezaprobarea Executivului și liberalilor. În același timp, parlamentarii au anulat timbrul de mediu și alte o sută de taxe nefiscale. Prevederile intră în vigoare la 1 ianuarie 2017.

Nu mai puțin de 102 taxe au fost eliminate de deputați în ședința de plen de azi, în urma unui demers care a primit numele „Legea lui Dragnea”. Inițiativa a aparținut Partidului Social Democrat, care a considerat că aceste biruri sunt inutile și nu produc pagubă în buget odată cu îndepărtarea lor. În realitate, eliminarea taxei radio-tv, atât de hulită de români, dar și renunțarea la timbrul de mediu, ar crea un deficit bugetar anual de circa 1,6 miliarde de lei. Acum că Parlamentul a luat 102 griji de pe capul românilor, Guvernul, oricare va fi el după alegeri, trebuie să găsească bani pentru a acoperi această gaură.

„Conform Ministerului Finanțelor, impactul actului normativ este mai mare decât cel pe care l-au prezentat inițiatorii, adică dublu, respectiv 1,6 miliarde de lei. Important este de unde vom găsi banii aceștia, în condițiile în care oricum anul viitor avem o presiune foarte mare pe deficitul bugetar”, a dclarat Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal. Dumitru susține că eliminarea timbrului de mediu ste o greșeală, atâta vreme cât nu se pune nimic în locul lui. Din banii colectați din această taxă, statul susținea financiar programe de protecșia mediului, precum Rabla sau Casa Verde.

Printre taxele eliminate prin acest act normativ se numără taxe la Registrul Comertului, taxe consulare și de cetățenie,taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Națională de Pensii, taxe pentru cazierul fiscal, taxa suplimentară pentru eliberarea pașaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv.

Guvernul sesizează Curtea Constituțională

Reprezentanții Executivului nu sunt deloc mulțumiți de anularea celor 102 taxe. Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, a declarat că Guvernul va sesiza Curtea Constituțională pe motiv că legea aprobată nu prevede surse alternative de acoperire a deficitului bugetar înregistrat în urma eliminării birurilor.

„Analizăm această opțiune. Impactul global este de 1,6 miliarde lei, fără indicarea sursei de finanțare, așa cum prevede legea responsabilității fiscale, legea finanțelor publice și chiar Constituția. La nivelul Guvernului susținem eliminarea unor taxe, acesta a fost și punctul nostru de vedere, dar acolo unde era un efort financiar rezonabil și pe care îl puteam susține în 2017”, a declarat Anca Dragu.

image
image
image
image
image
image
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
image
actualitate.net
image
actualitate.net