Sunt portocalele periculoase? Ce spun veterinarii despre prezența substanței ”Imazalil” în citrice

Ultima actualizare:

    Citricele sunt tratate cu un pesticid periculos
Citricele sunt tratate cu un pesticid periculos

Sunt portocalele și lămâile periculoase? Pesticidele cu care sunt tratate citricele ne fac rău? La aceste întrebări au răspuns specialiștii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

O știre ne-a dat fiori: citricele sunt tratate cu un pesticid periculos care poate afecta ficatul și rinichii.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor face următoarele precizări:

  • Imazalilul este o substanță utilizată pentru protecţia plantelor (pesticid), autorizată în 24 de state membre, inclusiv în România, începând de la 1 ianuarie 2012, până la 31 decembrie 2021, în conformitate cu Regulamentul Parlamentului European care stabilește limitele maxime admise, adică 5 mg/kg, la citrice.
  • Imazalilul se poate utiliza ca fungicid pentru tratarea post-recoltare a citricelor, roşiilor, semintelor de cereale, astfel încât în momentul introducerii pe piaţă a produselor alimentare, concentraţia de Imazalil să nu depăşească limitele impuse de legislaţia în vigoare
  • Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) este autoritatea competentă care realizează controale oficiale privind verificarea respectarii limitelor maxime admise de pesticide din produsele alimentare provenite din ţări terţe şi state membre. Imazalilul este unul ditre cele 180 de pesticide monitorizate la nivel național.
  • În anul 2016 și în acest an, până în prezent, nu au fost înregistrate depășiri ale nivelului maxim admis pentru această substanță în citrice.
  • Informaţii privind riscurile potenţiale legate de prezenţa pesticidelor în produse alimentare, inclusiv a imazalilului, sunt transmise între autorităţile competente din statele membre, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF). La această dată, din informaţiile derulate prin SRAAF, nu reiese existenţa unui risc pentru sănătatea consumatorilor cu privire la prezenţa imazalilului în citrice.
  • Conform procedurilor, în cazul în care se înregistrează o depășire a limitei maxime admise, produsul alimentar respectiv, în funcție de situație, fie nu este pus pe piaţă, fie este retras de pe piaţă și distrus.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net