SUA își mută armele nucleare din Turcia în România?

Ultima actualizare:

    Foto: Phil Schmitten/United States Department of Defense
Foto: Phil Schmitten/United States Department of Defense

O nouă mutare geo-strategică a Statelor Unite ale Americii este pe punctul de a precipita relațiile României cu Rusia. Conform portalului euractiv.com, care citeză două surse independente, SUA au început procesul de mutare în România a arsenalului nuclear staționat în Turcia. Autoritățile române neagă informația.

Statele Unite ale Americiii au toate motivele să-și securizeze focoasele nucleare din Turcia. Luna trecută, baza militară aeriană Incirlik, situată în imediata apropiere a orașului Adana (sudul Turciei), a fost luată cu asalt de mii de turci, care au protestat față de prezența militarilor occidentali pe teritoriul țării. Atunci, militanții au scandat lozinci anti-occidentale și au dat foc drapelului american, strigând „Allahu Akbar”. Mai mult, în timpul tentativei de puci din Turcia, alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă în bază, iar avioanelor americane de luptă le-a fost interzis să decoleze.

Relațiile extrem de tensionate dintre Turcia și SUA au determinat-o pe ultima să ia măsuri de protejare a arsenalului. În ciuda dezvăluirilor, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe nu recunosc că acest transfer a avut loc.

Conform portalului euractiv.com, circa 50 de bombe nucleare au fost aduse la această bază, de-a lungul anilor, încă de pe timpul războiului rece. O sursă citată de site a menționat, sub protecția anonimatului, că transferul a fost foarte greu de realizat, din cauza problemelor de ordin tehnic și a reținerilor factorilor de decizie.

Dacă procesul de mutare este real, atunci România se poate aștepta la un nou val de critici, chiar amenințări, din partea Rusiei. Conform surselor citate, armele americane sunt mutate la baza de la Deveselu, care găzduiește părți ale scutului anti-rachetă instalat de amercani în estul Europei. Deși s-au străduit să convingă Rusia că baza din județul Olt are doar rol defensiv, americanii transformă scutul anti-rachetă de la Deveselu într-o unitate militară care poate oricând fi una ofensivă.

Relațiile țării noastre cu Federația Rusă sunt la pământ de mai mulți ani. România a făcut un titlu de glorie din faptul că a scăpat de dependența gazelor rusești, închizând astfel posibilitatea oricărui acord comercial cu Rusia. Apoi, țara noastră a condamnat intervenția rusă în Crimeea și a susținut cu fermitate sancțiunile impuse de țările occidentale vecinului de la est. România a fost ținută într-un tir continuu din primăvara acestui an, din cauza bazei militare de la Deveselu. Președintele Vladimir Putin a declarat că România a devenit o țintă pentru Rusia, deoarece găzduiește echipamente militare ale NATO care pot primi oricând rol ofensiv.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
pelerinaj sfantul dimitrie cel nou bucuresti program liturgic 864962 jpg
ulei de masline jpg
medic operatie pixabay
ilustratie politie jpg
kaufland jpg
images jpeg
sfantul mare mucenic iacob persul sfintii cuviosi natanael si pinufrie 158413 jpg
sare epsom jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net