Știați ce salariu a avut Nicolae Ceaușescu?

Ultima actualizare:

    Nicolae Ceaușescu nu avea cel mai mare salariu din țară
Nicolae Ceaușescu nu avea cel mai mare salariu din țară

Nicolae Ceaușescu și familia sa se lăfăiau în vile de protocol și nu duceau lipsă de nimic. Totuși, ce salariu avea Tovarășuʼ? Veți fi surprinși să aflați că nu el avea cel mai mare salariu din țară.

Erau cozi uriașe la carne, la unt, la aproape orice aliment. În Epoca de Aur, doar familia Ceaușescu o ducea bine, fără griji, precum și oamenii apropiați regimului.

Aflăm dintr-un interviu luat lui Petre Gigea (87 ani) de ”Gazeta de Sud” (gds.ro), ce salariu avea Nicolae Ceaușescu. Petre Gigea a fost un reputat economist și diplomat înainte de 1989 și a îndeplinit funcții importante în regimul comunist: primar al Craiovei, prim-vicepreşedinte al Consiliului Popular Dolj, consilier al preşedintelui Nicolae Ceauşescu, guvernator al României la FMI şi Banca Mondiala, ministru de finanţe, ambasador al României la Paris si ambasador la UNESCO.


    Petre Gigea (87 ani) a fost ministru, diplomat, consilier și guvernatorul României la FMI în vremea lui Ceaușescu
Petre Gigea (87 ani) a fost ministru, diplomat, consilier și guvernatorul României la FMI în vremea lui Ceaușescu

”15.000 de lei era salariul lunar al preşedintelui României prin 1984. Primul-ministru avea cu o mie de lei mai puţin decât el, viceprim-ministrul cu două mii de lei mai puţin, iar noi, miniştrii, aveam mai puţin. O precizare: 9.000 de lei era salariul meu propriu-zis de ministru, plus 2.000 de lei – indemnizaţia de conducere, dar care nu intra la calculul pensiei deoarece Ceauşescu nu accepta ideea unor pensii mari. La ora aceea, cursul neoficial al dolarului american era de aproape 30 de lei. Dacă am face un calcul aproximativ, am putea zice că salariul lui Nicolae Ceauşescu a fost de aproape 500 de dolari SUA pe lună”, a rememorat Gigea, citat de gds.ro.

”La sugestia unor colegi miniştri, prin noiembrie 1985 m-am dus într-o zi la Nicolae Ceauşescu cu o propunere de mărire a salariului lui, ştiind că, implicit, se vor mări astfel la toţi de sub el. Am trecut, ca propunere, 20.000 de lei pentru el, ca preşedinte al României. De ce? Se majoraseră salariile şi directorul general din Valea Jiului încasa 19.000 de lei  pe lună (salariu plus sporuri). Nu a fost de acord cu propunerile mele şi a acceptat mărirea salariului de la 15.000 la 16.000 de lei, adică echivalentul a 530 de dolari SUA”, a povestit Gigea pentru gds.ro.

Cât câștigau românii de rând

Datele existente la Biroul Internaţional al Muncii, din perioada comunistă, arată că venitul mediu net pe economie în 1989 era de aproape 3.000 de lei (200 dolari).


    Înainte de 1989, românii stăteau la cozi uriașe la carne, unt, pâine și alte alimente de bază
Înainte de 1989, românii stăteau la cozi uriașe la carne, unt, pâine și alte alimente de bază

Pe ramuri industriale, cel mai bine câştigau muncitorii din construcţii. Salariul net lunar era aproape de 3.600 de lei (echivalentul a 241 de dolari). Următorii pe lista celor mai bine plătiţi erau minerii (3.500 lei), lucrătorii din domeniul gazelor (3.300) şi electricităţii şi bancherii (3.200 lei). Cele mai mici salarii erau în domeniul alimentaţiei publice, turismului şi restaurantelor, unde media era de 1.500 de lei pe lună.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
drapel steag romania revolutie fara stema foto sutterstock
Au furat 13 tone de masline in Spania jpg
trusa prim ajutor jpg
focveg jpg
al treilea razboi mondial profetii jpeg
Pestera Lacului Verde jpeg
ardei jpeg
magazin lidl jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net