Stadionul Naţional, "oraşul" sinistraţilor

Ultima actualizare:

    În cinci ore, 500 de voluntari  au instalat peste 10.000 de paturi  pliante în toate cotloanele  imensului stadionfotografii: Florin Şuler
În cinci ore, 500 de voluntari au instalat peste 10.000 de paturi pliante în toate cotloanele imensului stadionfotografii: Florin Şuler

Cel mai mare dormitor amenajat vreodată. Aşa arăta luni Stadionul Naţional din Capitală, plin în toate colţurile şi subsolurile cu mii de paturi pliante şi saci de dormit. În curte, zeci de corturi cu alte paturi, generatoare de curent şi săli de mese, amenajate tot în corturi, bineînţeles.

”A fost cutremur. Sunt mii de sinistraţi. Totul depinde de voi”. Este îndemnul făcut duminică noapte celor 500 de voluntari ai Municipalităţii şi ISU, prezenţi la Stadionul Naţional. Ca furnicile, în doar cinci ore au cărat şi instalat peste 10.000 de paturi, iar în curte au ridicat corturi. Stadionul Naţional din Bucureşti este nu doar arena sportivă nr 1 a României, ci şi unul dintre locurile gândite drept ”casă” pentru situaţii de restrişte. Aşa încât, în cadrul exerciţiului “Seism 2018”, aici a fost amenajată o tabără pentru sinistraţi, care teoretic ar putea găzdui peste 20.000 de oameni.

Curtea arenei  a devenit o imensă  tabără a salvatorilor
Curtea arenei a devenit o imensă tabără a salvatorilor

”Singurul loc unde nu am pus paturi este gazonul, pentru că tocmai a fost schimbat duminică pentru meciul cu Serbia şi nu vrem să îl distrugem. Dar ştim că acolo pot fi puse alte 10.000 de paturi şi se rabatează acoperişul, aşa că devine un imens dormitor”, ne-au declarat surse din cadrul Primăriei Capitalei.

Corturile salvatorilor au opt  paturi și instalații de încălzit
Corturile salvatorilor au opt paturi și instalații de încălzit

Reporterii Click! au testat paturile pentru sinistraţi şi sacii de dormit în care ar trebui să se odihnească oamenii care nu mai au un acoperiş deasupra capului în urma cutremurului. Ghici ce? Paturile sunt ok, dar în sacii de dormit, indivizii de 95 kg se simt ca într-un sarcofag.  Printre paturi am găsit şi echipa de psihologi a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, oameni care speră să nu fie nevoie niciodată să acorde asistenţă post-traumă miilor de victime, aşa cum este scenariul ”Seism 2018”.

”Avem pregătite proceduri pentru astfel de cazuri. Trebuie consiliate şi victimele, dar şi oamenii care participă la măsurile de urgenţă, pentru că văd lucruri care îi marchează. Nimeni nu este de piatră. Întâi se face trierea celor afectaţi, apoi li se asigură suport psihologic. Cei mai afectaţi, care prezintă traume emoţionale, care se manifestă prin anxietate, dezorientare, epuizare sunt trataţi în regim de urgenţă de la una la trei zile. Apoi sunt cei stresaţi de ce au văzut sau au trăit şi ei trebuie consiliaţi chiar şi o lună”, ne-a declarat colonelul Liliana Gros, coordonatorul psihologilor-salvatori din cadrul Inspectoratului pentur Situaţii de Urgenţă. 

 Primăria a pregătit echipaje pentru  remedierea problemelor la utilități
Primăria a pregătit echipaje pentru remedierea problemelor la utilități

De jur împrejurul stadionului, salvatori veniţi din Timiş, Cluj, Hunedoara, Bistriţa şi Mureş au întins o tabără cu zeci de corturi, dormitoare şi săli de mese, cu generatoare de curent şi locuri de triaj. ”Corturile noastre speciale pot adăposti până la opt persoane şi au chiar şi instalaţii de încălzire. Le-am amplasat în curtea stadionului Naţional şi pe stadioanele de la Afumaţi şi Voluntari. Aici avem corturi pentru 600 de persoane, iar cele din Afumaţi şi Voluntari pot primi câte 300 de persoane”, ne explică locotenentul Marius Rus de la IGSU Bistriţa, chemat de urgenţă la Bucureşti “în sprijinul” sinistraţilor. 

Paturile şi corturile vor fi strânse miercuri, 17 octombrie, când se termină exerciţiul ”Seism 2018” şi toţi se roagă să nu fie nevoie să le mai întindă vreodată!


     Primăria a pregătit echipaje pentru  remedierea problemelor la utilități
Primăria a pregătit echipaje pentru remedierea problemelor la utilități

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net