"Spovedania" lui Băsescu: 6 semne de întrebare

Ultima actualizare:

    Traian Băsescu este acuzat de şantaj de către Gabriela Firea Foto Adevarul
Traian Băsescu este acuzat de şantaj de către Gabriela Firea Foto Adevarul

Traian Băsescu a avut, marţi seara, la B1 TV, o apariţie “ca în vremurile lui bune”. El a vorbit despre implicarea serviciilor secrete în anchetele penale şi în presupusa supraveghere a Elenei Udrea la Paris. Fostul preşedinte i-a uimit pe moderatori când a declarat că a vizitat-o acasă pe “blonda lui Băsescu” în perioada în care aceasta s-a aflat în arest la domiciliu. Click! îţi spune care sunt cele şase întrebări care se nasc după acest interviu.

Cine a filat-o pe Elena Udrea la Paris?

Traian Băsescu a fost întrebat de Ion Cristoiu, în emisiunea “Ultimul cuvânt” de pe B1 TV, dacă, după apariţia fotografiilor cu Elena Udrea şi Alina Bica la Paris, a fost tentat să-i ceară demisia generalului Florian Coldea, la acel moment adjunctul fostului sef SRI George Maior. “Am avut decretul scris, doar că nu l-am semnat, dar am primit un alt raport al Serviciului în două săptămâni care îmi arăta o altă realitate decât cea intuită iniţial. El (decretul, n.r.) a fost scris şi eu am spus: vreau un raport. Dacă raportul îmi confirma presupunerea că sunt servicii româneşti, aş fi semnat decretul, era evident că era un joc politic... Am cerut la juridic să-mi facă decretul, sub rezerva semnării dacă nu primesc un raport care să fie convingător. Raportul a fost convingător”, a explicat Băsescu. 

De ce a mers Băsescu acasă la Udrea?

Fostul preşedinte Traian Băsescu a dezvăluit că vorbeşte cu Elena Udrea în fiecare zi şi că a mers la ea acasă, în arestul la domiciliu. „În toată perioada asta de când îi e foarte greu să ştiţi că sunt unul care vorbeşte cu ea în fiecare zi, mă duc la ea în arest, am fost la ea acasă, în arestul la domiciliu. Am nimerit când erau avocaţii, dar asta e...”, a declarat Traian Băsescu. “Încerc să o conving că n-am abandonat-o”, a continuat Băsescu.

Care este rolul SRI în anchetele anticorupţie?

Traian Băsescu a declarat, cu privire la binomul SRI-DNA şi rolul pe care SRI îl are în combaterea corupţiei, că “startul într-un dosar” aparţine Serviciului Român de Informaţii, care “dă dintr-un dosar tot ce are ca date”. “Serviciul trebuie să culeagă informaţii. SRI e informaţia primară. Eu am insistat să se scoată de la finalul comunicatului DNA propoziţia că <<intervenţia s-a făcut cu sprijinul SRI-ului>>“. Întrebat dacă cei de la servicii sunt implicaţi în culegerea de informaţii, Traian Băsescu a afirmat: “Categoric, da. Uitaţi-vă, sunt beneficiarii, miniştrii, preşedintele, prim-ministrul primesc informaţii despre acţiuni de evaziune fiscală, corupţie, pe care le au pe birou”. Pe de altă parte, Traian Băsescu a dezvăluit că “prima informaţie legată de eventuale fraude din dosarul Microsoft” a primit-o în 2012. “Erau trei foi, cu nume, cu firme, dar a ajuns la o sută de volume la DNA. Dă o foaie, două, trei şi după, SRI continuă să alimenteze cu informaţii (...) Cred că startul într-un dosar este al SRI, adică primele zece pagini, până la urmă, îţi dă o sinteză”, a adăugat Traian Băsescu. 

Udrea, în drum spre arestul Poliţiei Capitalei
Udrea, în drum spre arestul Poliţiei Capitalei

L-a sprijinit adjunctul SRI pe Iohannis?

Întrebat dacă are vreo confirmare că o parte din servicii ţineau cu Ponta şi o parte cu Iohannis în timpul campaniei electorale, fostul preşedinte a răspuns: “Mi s-a confirmat la finalul alegerilor. Vă aduceţi aminte când PSD spunea că Maior va fi premier? Opţiunea dânsului a fost pentru dl Ponta”. Traian Băsescu a mai spus că nu are certitudini despre eventualul sprijin al adjunctului SRI Florian Coldea pentru Klaus Iohannis. “În anturajul politic, la vârf circula informaţia că Ponta vrea să-i ia capul lui Coldea şi ăsta e un argument în plus de ce nu am vrut să fac nici un fel de mişcare la conducerea serviciilor”, a mai spus Băsescu legat de acest subiect.

Legile Big Brother, promovate de oamenii serviciilor?

“Un alt lucru care nu mi-a plăcut: pachetul Big Brother. Păi s-a ales o modalitate de promovare la primele două legi, cea care viza cartelele pre-pay şi cea care viza stocarea datelor, care să nu le facă avizabile de CSAT. Peste noapte, s-a umflat capul unor parlamentari, care au iniţiat aceste legi, iar când sunt proiecte care vizează iniţiativa legislativă, ele nu trebuie să treacă prin CSAT. Prin acest tertip legal, serviciile au evitat să ajungă în CSAT şi cu legea cartelelor pre-pay, şi cu legea stocării datelor. Mai mult, cybersecurity-ul l-a făcut Guvernul fără să îl treacă prin CSAT”, a declarat Traian Băsescu. Întrebat dacă, în acest context, cei din servicii i-au pus pe parlamentari să facă legile, fostul şef de stat a răspuns: “Categoric da”.

Se apropie "debarcarea" lui Victor Ponta?

Fostul preşedinte a mai spus că perspectiva este ca guvernul Ponta să fie “dărâmat”. “Perspectiva este să fie dărâmat guvernul. Intuiţia îmi spune că se şubrezeşte solidaritatea coaliţiei. Dacă preşedintele Iohannis face un mic efort, Ponta nu mănâncă ouă roşii la Palatul Victoria”, a afirmat Băsescu. El a arătat că, în locul lui Klaus Iohannis, ar face demersuri pentru a avea guvernul. “Un preşedinte care nu are guvernul său nu îşi poate face programul”, a mai spus Băsescu. El a spus că Iohannis ar trebui să “şubrezească” premierul. “La cât face Ponta, să nu găseşti două motive să spui ceva, e greu de imaginat. E alt stil, eu aş fi făcut-o”, a adăugat Băsescu.

Elena Udrea, "înfundată" de fostul soț?

Elena Udrea a ajuns, ieri, din nou în Arestul central al Poliţiei Capitalei, după ce instanţa supremă a emis pe numele ei un mandat pentru 30 de zile, în dosarul «Gala Bute».

Conform postului Realitatea TV, unul dintre cei care au depus mărturie împotriva Elenei Udrea, în dosarul Microsoft, este chiar fostul ei soț, Dorin Cocoș. În declarația dată procurorilor, omul de afaceri își denunță fosta soție, dar și pe fostul secretar general al PDL, Vasile Blaga. Cocoș spune că a dat bani pentru PDL-ul condus de Emil Boc pentru campania prezidențială a lui Traian Băsescu din 2009. “Precizez că am sprijinit personal campania electorală din anul 2009, pentru a obține sprijinul Guvernului în vederea derulării acestui contract (Microsoft – n.r.). În acest sens am fost sprijinit de către Vasile Blaga și Elena Udrea. Într-o discuție cu Vasile Blaga mi s-a comunicat că trebuie să plătesc contravaloarea produselor din lista mai sus menționată (material pentru campania electorală – n.r.), precizându-mi că suma ajunge la aproximativ trei milioane de euro”, susține Dorin Cocoș în denunț.


    Udrea, în drum spre arestul Poliţiei CapitaleiFoto: inquamphotos.com
Udrea, în drum spre arestul Poliţiei CapitaleiFoto: inquamphotos.com

”Din banii primiți în cont de la Dinu Pescariu am achiziționat pe persoană fizică, împreună cu fosta mea soție, Elena Udrea, 50% din Hotelul Grivița, având fiecare în proprietate 25% chiar și azi. Precizez că Elena Udrea cunoștea despre demersurile făcute de mine în vederea derulării contractului de licențiere Microsoft și despre banii primiți și așa cum am spus mi-a acordat sprijinul ei în Guvern. Despre acest lucru știa și Vasile Blaga, care, de asemenea, a sprijinit derularea contractului”, se mai menționează în denunțul lui Dorin Cocoș.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Michael Douglas și fiica sa Carys foto Instagram jpg
image
image
image
image
image
image
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
anul fara vara jpg
the landlord opened the door with a pending key home selling ideas home mortgage free photo jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net