«Spărgătorul de oase» s-a întors în România după 83 de ani

Ultima actualizare:

    Biologii l-au fotografiat  la câteva minute  după ce luase masa
Biologii l-au fotografiat la câteva minute după ce luase masa

Zăganul, sau vulturul cu barbă, care domina Carpaţii acum sute de ani, a fost sesizat din nou pe cerul României. Un exemplar mascul din cel mai respectat animal de munte a fost fotografiat recent de biologii români. El e Adonis, un zăgan născut în captivitate, întors în locul de cuibărire al strămoşilor săi.

Apariţie de senzaţie în nord-vestul României. Un zăgan adult a fost fotografiat pe un mal de pământ, într-o zonă împădurită de lângă Baia Mare, de specialiştii Societăţii Ornitologice Române. 

simeon stalpnicul png

Este primul exemplar de vultur din această specie despre care se aduc dovezi clare asupra prezenţei sale pe teritoriul ţării noastre. Zăganul a fost declarat dispărut din România în anul 1938, când ultimul exemplar a fost împuşcat. Cea mai mare campanie de exterminare a speciei a avut loc în anii 30, când zăganului i s-a atribuit scăderea efectivelor de capre negre din Carpaţi. A fost poreclit „spărgătorul de oase” fiindcă e singura specie de vultur care se hrăneşte cu scheletul leşurilor. Apucă oasele mari ale mamiferelor moarte, se înalţă cu ele în văzduh, apoi le dă drumul la fel cum sunt lansate bombele din avion. Oasele se sparg de stânci, iar zăganii mănâncă cu poftă măduva, dar şi bucăţile tari de os. În momentul descoperirii, bilogii au găsit în apropiere un cadavru de câine de talie mare, din care se hrăneau corbi şi ulii şorecari. Ghiciţi ce lipsea din corpul său? Un os mare, femurul. Vulturul se hrănise. Biologii care au făcut descoperirea au explicat cum a fost întâlnirea cu „bestia înaripată”. „ Mergeam cu Cristi în apropiere de locaţia indicată de emiţător, când l-am văzut. Adonis era pe un mal înalt, în apropiere. După ce ne-a văzut, şi-a luat zborul şi a trecut pe deasupra noastră de mai multe ori, ceea ce ne-a dat ocazia să-l vedem bine şi să avem fotografii detaliate”, spune Sebastian Bugariu. Adonis este un zăgan născut în captivitate, în Cehia, şi eliberat în 2014 în Masivul Central Francez. De atunci a „bântuit” în nouă ţări şi s-a oprit în România. Este singurul exemplar de la noi din ţară. Şansele ca specia să se perpetueze aici sunt aproape zero. Specialiştii spun că ar avea nevoie de câteva milioane de lei doar pentru a identifica un areal propice pentru această pasăre. Renaturarea propriu-zisă ar mai costa alte câteva milioane de lei.

A străbătut nouă ţări până la noi

simeon stalpnicul png

În iunie 2014, Adonis a fost eliberat în munţii Franţei, în cadrul unei campanii de renaturare. De atunci a zburat şi a vânat în Franţa, Belgia, Germania, Elveţia, Austria, Slovacia, Polonia, Belarus şi Ucraina. La 1 iulie 2016 a intrat în ţara noastră, din Ucraina, în zona Parcului Natural Munţii Maramureşului. A străbătut sute de kilometri prin Banat, apoi a survolat Munţii Apuseni. La 23 iulie a urcat spre Cluj, iar în acest moment bântuie în apropiere de Zalău. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net