Şoferii «buşiţi» de asiguraţii Astra încep să fie despăgubiţi

Ultima actualizare:

    Fondul de Garantare a achitat într-o zi peste 1,2 milioane de lei
Fondul de Garantare a achitat într-o zi peste 1,2 milioane de lei

Au stat cu maşinile lovite chiar şi opt luni şi au aşteptat cu sufletul la gură ca instanţa să decidă definitiv falimentul Astra Asigurări. Minunea s-a întâmplat pe 28 aprilie, iar pe 2 mai Fondul de Garantare a făcut primele plăţi.

  • Sunt peste 27.000 de dosare de daună. Au avut ghinionul să le iasă în cale şoferi neatenţi asiguraţi la Astra. Le-au buşit maşinile, iar acum bieţii oameni aşteaptă de luni întregi să fie despăgubiţi. În această situaţie se află 27.322 de conducători auto care au solicitat cereri de plată la Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA), care se ocupă de despăgubiri. Din acest total, 9.756 de cereri sunt întocmite în perioada 1 septembrie 2015-25 aprilie 2016. Pentru 8.273 dintre ei specialiştii FGA au deschis deja dosare de daună, restul fiind în curs de soluţionare. 
  • 4195 de dosare, avizate. Până la 25 aprilie, au fost avizate în Comisia specială 4.195 de dosare, din care 24 au fost respinse pe motiv că cererile de plată au fost întocmite fie de service-uri care au acceptat să facă reparaţiile înainte să primească banii, fie de alte persoane. Legea spune că cererile trebuie întocmite de şoferul păgubit. Suma aprobată la plată pentru celelalte 4.171 de dosare este de 16.117.482, 77 lei. 
  • 248 de şoferi au fost despăgubiţi. FGA a achitat pe 3 mai, prima zi în care s-au putut face plăţile, 1.256.000 lei, pentru 248 de dosare. Plăţile se vor efectua în funcţie de varianta aleasă de fiecare creditor de asigurări: într-un cont bancar prin virament, prin mandat poştal sau cash, la orice agenţie a băncii Raiffeisen. În acest ritm, Fondul de Grantare estimează că va reuşi să-i despăgubească pe toţi cei peste 27.000 de şoferi în mai bine de un an. Asta în cazul în care aceştia se vor grăbi să aducă toate actele la timp, acolo unde dosarele sunt incomplete. ”În cazul celor care au acţionat în instanţă Astra Asigurări, timpul va fi mai lung”, spun surse din cadrul FGA.  
  • Plata, în limita a 450.000 lei. ”Reamintim potenţialilor creditori de asigurări ai companiei Astra Asigurări că, potrivit art. 266 alin. 2 din Legea nr. 85/2014, FGA este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale doar către creditorii de asigurări care au depus cereri de plată şi care au dosarele complete. Plata despăgubirilor se va face în limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor de asigurare al societăţii aflate în faliment. Decizia nu modifică activitatea de primire şi procesare a Cererilor de plată din partea potenţialilor creditori de asigurări ai companiei Astra Asigurări. Această activitate, conform legislaţiei, se va desfăşura timp de 90 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii  judecătoreşti de faliment sau de la data naşterii dreptului de creanţă, atunci când acesta s-a născut ulterior”, anunţă reprezentanţii Fondului. 
  • Adamescu, acuzat de prăbuşirea Astra. Sfârşitul Astra Asigurări a început în februarie 2014, când Autoritatea de Supraveghere Financiară a instituit procedura de redresare. A suspendat acţionarii şi conducerea şi a numit firma KPMG ca administrator special. Decizia a venit după ce un raport al ASF arăta suspiciuni potrivit cărora Astra, condusă de Dan Adamescu, a subestimat în mod voit daunele pe care ar fi putut să le plătească, astfel că rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decât era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, raport pe baza căruia BNR a sesizat DNA. Procurorii spun că aceste combinaţii financiare făcute de Adamescu au dus la prăbuşirea companiei de asigurări.

«Aştept să mă sune cei de la Fond»

simeon stalpnicul png

Ionuţ Necula (38 de ani) face parte din grupul celor 27.322 de şoferi care aşteaptă să fie despăgubiţi. ”De la 1 septembrie 2015 sunt cu maşina lovită. Paguba se ridică la 23.344 de lei. Tot aştept telefonul celor de la FGA prin care să fiu anunţat că-mi voi primi banii, dar nu mai vine. E o bătaie de joc. Dacă nu-mi vor aproba suma, după ce că aştept de opt luni, îi voi da în judecată”, ne-a mărturisit bărbatul din Capitală.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net