Soarta lui Iohannis, decisă pe 16 decembrie de Curtea Constituțională

Ultima actualizare:

    Judecătorii de la CCR decid soarta președintelui ales
Judecătorii de la CCR decid soarta președintelui ales

Președintele ales Klaus Iohannis ar putea scăpa de incompatibilitate înainte ca judecătorii de la Curtea Supremă să dea un verdict. CCR se pronunță azi pe constituționalitatea unui articol de lege în baza căruia ANI i-a declarat incompatibili pe mai mulți aleși locali.

UPDATE, ORA 12.45

Curtea Constituțională a decis că în 16 decembrie se va pronunța pe articolul de lege care îl incriminează pe Iohannis. În situația președintelui ales se mai află alți 1.000 de aleși locali, dintre care 140 au deja procese de rol pentru incompatibilitate.  

Curtea Constituţională reia azi dezbaterile cu privire la articolul din Legea 161/2003 în baza căruia ANI i-a declarat incompatibili pe mai mulţi aleşi locali, între care şi pe câştigătorul alegerilor prezidenţiale Klaus Iohannis.

Judecătorii CC au stabilit repunerea pe rol a cauzei privind respectivul articol întrucât s-a decis că este nevoie de dezbateri suplimentare. CC a cerut informaţii suplimentare de la Curtea de Apel Constanţa, unde a fost ridicată excepţia de neconstituţionalitate, în procesul de incompatibilitate al primarului din Tuzla.

Textul de lege care va fi dezbătut de judecători este articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, care prevede că aleşii locali sunt incompatibili dacă ocupă şi funcţii în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau sunt reprezentanţi ai statului în adunările generale ale unor societăţi comerciale.

Iohannis este acuzat că în timp ce era primar al Sibiului deținea și calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acționarilor S.C. Apa Canal SA Sibiu, precum și la SC Piețe SA. Judecătorii de la Înalta Curte ar trebui să se proununțe în acest dosar pe 14 ianuarie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
crocodil australian shutterstock 105185141 jpg
image
image
image
image
image
image
cladiri  jpg
limitator viteza jpg
bloc pexels jpg
test bețe de chibrit jpeg
stema Romaniei  jpeg
index logo webp
vitamine esentiale pentru mamele care alapteaza jpg
rosii  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net