Sinodul BOR, întrunit pentru a discuta excluderea Episcopului Hușilor

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Conducătorii Bisericii Ortodoxe Române se reunesc azi și mâine în ședința specială a Sinodului BOR pentru a discuta și judeca derapajele de la morala creștină de care sunt acuzați mai mulți clerici. Corneliu Bârlădeanu, episcop al Hușilor, și preotul Cristian Pomohaci trebuie să dea socoteală pentru scandalurile sexuale în care au fost implicați și care au pătat imaginea Bisericii Ortodoxe Române.

În şedinţa de azi a Sinodului BOR va fi prezentat şi discutat referatul Cancelariei Sfântului Sinod cu privire la propunerile Comisiei pentru Statut şi Regulamente referitoare la analizarea sesizărilor sau acuzaţiilor aduse ierarhilor Bisericii Ortodoxe, precum şi la cercetarea şi judecarea acestora. Comisia face referire la cele mai recente cazuri de abateri de la morala creștină, al episcopului de Huși, Corneliu Bârlădeanu, și al preotului Cristian Pomohaci.

Episcopului Huşilor, Corneliu Bârlădeanu, a fost filmat în ipostaze intime cu un fost elev de la seminar, în prezent preot. Mitropolia Moldovei şi Bucovinei i-a solicitat episcopului să nu mai slujească Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe bisericeşti, „până la proxima şedinţă a Sfântului Sinod, când se va aborda acest subiect”. Corneliu Bârlădeanu a negat acuzațiile și a afirmat că înregistrarea prezentată în mass media este una contrafăcută. Însă, reprezentanții Bisericii l-au recunoscut în  secvențele scandaloase.


    Corneliu Bârlădeanu este încă episcop al Hușilor
Corneliu Bârlădeanu este încă episcop al Hușilor

Preotul Cristian Pomohaci, din judeţul Mureş, cunoscut și pentru veleitpțile sale de solist de muzică popular, este cercetat pentru că ar fi încercat să corupă sexual un adolescent de 17 ani. Cazul său a fost preluat de Parchetul General. Totul a fost surprins într-o înregistrare audio de 22 de minute, în care preotul încearcă să-l convingă pe adolescent să întreţină relaţii sexuale cu el şi chiar să mai aducă şi alţi tineri. Preotul Pomohaci a fost acuzat, în 2013, de practici neacceptate de Biserica Ortodoxă precum exorcizarea, primind canon să meargă o perioadă la Mânăstirea Afteia pentru a se căi pentru faptele sale. Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia a decis ca preotul Cristian Pomohaci să fie caterisit.


    Cristian Pomohaci nu mai este preot, dar mai poartă haina preoțească
Cristian Pomohaci nu mai este preot, dar mai poartă haina preoțească

„Vor fi analizate, în vederea aprobării, şi unele propuneri al Cancelariei Sfântului Sinod referitoare la încetarea activităţii clericale, inclusiv a ierarhilor. În aceeaşi zi, în cadrul şedinţei Sfântului Sinod, vor fi desemnaţi membrii şi supleanţii Consistoriilor arhiereşti care vor cerceta şi judeca în primă şi ultimă instanţă cazurile de abatere de la morala şi disciplina Bisericii”, se arată într-un comunicat al Patriarhiei.

Vineri, în şedinţa de lucru a Sinodului Permanent, va fi discutată „situaţia critică din Episcopia Huşilor, ca urmare a unor acuzaţii aduse preasfinţitului părinte Corneliu, precum şi unor clerici din această eparhie”, a anunţat Patriarhia.

În 28 iulie, Patriarhul Daniel a transmis că cere iertare tuturor credincioşilor „cu multă durere în suflet” pentru „tulburarea”produsă de acuzaţiile aduse public unor clerici privind abateri de la morala creştină, scrie news.ro.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net