Alpinistul Horia Colibăşanu, singur în Himalaya. Soția a avut probleme pe munte

Ultima actualizare:

    Horia Colibăşanu  îşi continuă curajos  aventura din Asia
Horia Colibăşanu îşi continuă curajos aventura din Asia

Temerar! Alpinistul Horia Colibăşanu a plecat în Himalaya cu gândul să realizeze o premieră naţională: deschiderea unei rute noi pe vârful Daulaghiri, fără oxigen suplimentar şi fără şerpaşi. Ajuns la Kathmandu (Nepal) pe 13 martie, medicul stomatolog şi-a văzut planurile date peste cap de pandemia COVID – 19.

La fiecare început de an, alpinistul Horia Colibăşanu pleacă în Himalaya, pentru a bifa o nouă aventură. În 2019, tentativa de a cuceri vârful Daulaghiri (8.167 de metri) pe o rută în premieră, fără oxigen suplimentar şi fără ajutorul şerpaşilor, s-a soldat cu un eşec din pricina vremii nefavorabile, astfel că timişoreanul a pornit din nou la drum în această primăvară. El a fost însoţit de două femei, Andreea Colibăşanu, soţia sa, şi de Ioana Farcaş, care ar fi trebuit să urce doar până la 4.000 de metri.Cu toate că veştile despre coronavirus nu erau deloc bune, Horia Colibăşanu a ajuns pe 13 martie în Kathmandu, capitala Nepalului. Stomatologul decisese să plece cu o săptămână mai devreme, tocmai pentru că evenimentele se precipitau în Europa şi nu dorea să rateze expediţia. “N-am plecat împăcat. Am lăsat o parte a familiei acasă, rude şi prieteni, în confruntarea cu o problemă cum nu am mai avut. O situaţie dificilă şi impredictibilă. Sper doar că acolo, pe ruta nouă în Himalaya, să reuşesc să mă lupt măcar la fel de hotărât ca şi colegii mei medici din spitalele României”, a scris alpinistul pe pagina sa de Facebook.

El speră ca prin efortul său să dea curaj şi speranţă celor obosiţi şi deznădăjduiţi, medici, pompieri, poliţişti sau oameni obişnuiţi, scrie adevarul.ro. O expediţie de acest gen înseamnă lupta cu frigul, cu vântul, cu oboseala, cu durerile de cap de la altitudine, cu bătăturile şi cu arsurile provocate de soare.   

Timişoreanul,  la sosirea  pe aeroportul  din Kathmandu
Timişoreanul, la sosirea pe aeroportul din Kathmandu

În ziua în care a ajuns în Kathmandu, Ministerul Turismului din Nepal a anunţat închiderea sezonului alpin de primăvară, înainte ca acesta să înceapă! Alături de el urma să ajungă şi alpinistul piteştean Marius Gane, însă acesta a decis să renunţe la plecare. Speranţa timişoreanului era să primească permise de ascensiune de la Asociaţia Montană din Nepal. Între timp, el a început ascensiunea pe Himalaya şi să urce pe trasee care nu erau închise. Pe 15 martie, a ajuns la 3.500 de metri, în Namche Bazar, când a aflat că Asociaţia Montană Nepaleză nu mai eliberează permise. “Aş putea să mă întorc acasă, direct în carantină probabil, sau să urc pe singurele vârfuri care îmi sunt permise. Unul mai celebru, Kala Patthar, mai degrabă o proeminenţă notabilă de 5.644 de metri, şi Chukhung Ri, de 5.555 de metri, o cifră amuzantă”, a povestit Colibăşanu.   

Ioana  şi Andreea,  la poalele  muntelui  Himalaya
Ioana şi Andreea, la poalele muntelui Himalaya

Cele două fete s-au întors acasă

Din 12 coechipieri, zece au renunţat sau au rămas blocaţi în diverse ţări. În acest an, în premieră absolută, el a fost însoţit de două femei: Ioana Farcaş şi Andreea Colibăşanu, care îi este şi soţie. “Fetele au devenit unica mea echipă! Ambiţioase şi hotărâte, au acceptat să mă susţină”, spunea Horia. Numai că Ioana şi Andreea au fost nevoite să abandoneze expediţia. “Din păcate, deşi am trecut de problemele medicale inerente aclimatizării, fetele au decis să se întoarcă acasă din motive personale”, a transmis el şi a ales să meargă mai departe singur, urmând să se întâlnească undeva pe drum cu prietenul său, alpinistul slovac Peter Hamor.   

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
horoscop png
image
image
image
image
image
image
facebook1 jpg
emil racovita colaj captura video jpg
Bronz - arsuri solare FOTO Shutterstock
62137595 jpg
fructe pexels jpg
biserica de la ersig adevarul ro jpg
avion pexels jpg
protest studenti gaza 2 768x576 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net