Sindicaliștii din Educație au împodobit bradul cu fluturași de salarii, în fața ministerului

Ultima actualizare:

    Angajații din Educație și-au prins fluturașii de salarii în brad
Angajații din Educație și-au prins fluturașii de salarii în brad

Aproximativ 200 de sindicalişti ai Federaţiei „Spiru Haret” au pichetat, miercuri, ministerele Educaţiei şi Muncii, reclamând salariile foarte mici ale personalului nedidactic din învăţământul preuniversitar şi volumul prea mare de muncă, neremunerat corespunzător.

Sindicaliştii au venit la protest cu mături, mopuri şi făraşe şi au scandat „Avem datorii”, „Ruşine!”, „Nu ne ascultă nimeni”, „Suntem umiliţi”, „Gunoiul să vi-l luăm, am venit să colindăm”, „Salarii decente” şi „Nu cerem pomană”.

Ei au adus şi doi brazi împodobiţi cu fluturaşi de salarii, sub fiecare pom de Crăciun fiind aşezată o cutie de cadouri cu un bileţel pe care scria: „Guvernarea 2010-2011”, respectiv „Guvernarea 2012-2014”.

Sindicalistul îmbrăcat în Moş Crăciun a declarat că în acest an le-a adus colegilor săi doar fluturaşi de 600 de lei, pentru că nu a putut mai mult de atât.

„Atât mi-au dat, atât dau şi eu mai departe. Altceva decât salarii de 600 nu se poate. Spiriduşii mei sunt în strânsă legătură cu cei care fac legislaţia şi, ca atare, ei vor cere mai mult”, a spus „Moş Crăciun”.

Acesta a deschis şi cele două cutii de cadouri, în care erau alte pachete, mai mici. În cutia dedicată guvernării 2010-2011, pe pacheţele scria „Blocarea a 8.000 de posture”, „Tăierea salariilor cu 25%”, „Anularea premiilor” şi „Anularea sporurilor”.

Protestatarii au venit la miting cu mături și fărașe în miniatură
Protestatarii au venit la miting cu mături și fărașe în miniatură

În cutia de cadouri pentru guvernarea 2012-2014, pacheţelele erau inscripţionate cu „Creşterea salariului minim pe economie”, „Deblocarea a 1250 de posturi”, „Scoaterea sporului de vechime din salariu?”, „Promisiuni”. La vederea ultimului pachet, protestatarii au început să scandeze „Minciuni!”.

Unul dintre participanţi, paznic la o şcoală din Bucureşti, a spus că faţă de anul 2006, când salariul său era de 705 de lei, remuneraţia lunară pe care o primeşte acum este de 660 de lei.

„De cele mai multe ori, lumea uită că în unitățile de învățământ, pe lângă cadrele didactice si didactice auxiliare, mai există și personal nedidactic. Fără ajutorul acestora din urmă, activitatea nu s-ar putea desfășura. La ora actuală, această categorie de personal trăiește la limita de sărăciei“, a declarat Marius Nistor, președinte FSE „Spiru Haret“.

Au făcut gălăgie ca să le fie auzite doleanțele de către autorități
Au făcut gălăgie ca să le fie auzite doleanțele de către autorități

O delegaţie a sindicaliştilor a intrat la negocieri, atât cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei, cât şi cu ministrul Muncii, Rovana Plumb.

Sindicaliştii au înaintat reprezentanţilor celor două ministere o scrisoare cu nemulţumirile şi solicitările lor.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat, la finalul discuţiilor, că s-a început deja a se lucra la Regulamentul de sporuri pentru personalul nedidactic din învăţământ.

„Urmează ca în cursul anului viitor, începând cu luna ianuarie, împreună cu reprezentanţii sindicatului, să definitivăm acest regulament de sporuri. Este foarte important acest segment şi, pentru anul 2015, noi am majorat salariile cu 10 la sută, în două etape, la fel şi pentru Sănătate, pentru că fără educaţie şi fără sănătate nu putem să avem o societate sănătoasă”, a mai spus ministrul.

Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” solicită Guvernului să întreprindă, în regim de urgenţă, demersurile necesare pentru modificarea legislaţiei în vigoare, astfel încât personalul nedidactic să beneficieze de drepturile care sunt lipsiţi „în mod abuziv” începând cu 2010.

Potrivit liderilor sindicali, la nivel naţional sunt aproximativ 50.000 de angajaţi ca personal nedidactic în învăţământ, iar lipsa unor măsuri din partea guvernului ar putea duce la proteste spontane.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net