Și angajații din privat zâmbesc câteodată. Cu cât au crescut lefurile lor

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Nu doar angajații din sectorul bugetar s-au bucurat de creșteri salariale în primul trimestru al acestui an. Și salariații de la privat au resimțit o ușoară majorare a veniturilor în aceste prime luni. Deosebirea e că la cei din urmă nu a fost vorba de o creștere artificială, ci mai degrabă una dictată de evoluția pozitivă a economiei și de extinderea activității companiilor private.

În primele trei luni din acest an, angajații din companiile private au resimțit o creștere a salariilor, în medie, cu aproximativ 14%, față de perioada ianuarie – martie 2016. Acest lucru a fost determinat mai ales de evoluția pozitivă a economiei în România, de creșterea salariului brut minim începând cu 1 februarie, cât și de trendul ascendent al angajărilor pe mai multe sectoare ale pieței.

“Criza forței de muncă pe segmente precum IT&C, medical, automotive a avut, de asemenea, un impact pozitiv în creșterea salariilor în primele trei luni din acest an. Companiile și-au dezvoltat, astfel, strategii clare privind retenția sau atragerea angajaților, iar oferirea de salarii motivante a fost unul din factorii cei mai importanți”, a declarat Adrian Stanciu, CEO al companiei de HR Smartree.


    Adrian Stanciu, CEO Smartree
Adrian Stanciu, CEO Smartree

Principalele companii din România care au oferit creșteri salariale pentru angajați în primul trimestru sunt cele din industria echipamentelor electronice și hardware, produselor și serviciilor tehnologice, din producția de componente auto, din industria farmaceutică și din sectorul medical.

Bonusuri mai mari cu 6%

Și bonusurile de performanță oferite de companii în acest trimestru au crescut, în medie cu 6%, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Însă, dincolo de beneficiile în bani, foarte multe companii oferă angajaților și alte tipuri de avantaje. Cele mai întâlnite, conform analizei Smartree, în perioada amintită, au fost tichetele de masă, abonamente medicale la clinici private, decontarea cheltuielilor de transport, abonamente la săli de sport, săli de relaxare, tichete cadou, prime cu diverse ocazii, cadouri pentru copii în zile speciale.

Angajările noi, în creștere cu 13%

Indexul Smartree pentru primul trimestru mai arată şi cum a evoluat numărul de angajaţi din sectorul privat în prima parte din acest an. Astfel, per total pe piața muncii, în companiile private, în perioada menționată, numărul angajărilor a crescut cu peste 13%.

“Principalele industrii care au absorbit noii angajați în prima parte din acest an provin din industria pharma & medical, dezvoltare software, shared services, automotive, dar și retail, inclusiv FMCG. Acest lucru a fost determinat de investiții din ce în ce mai mari pe piața din România, deschiderea de noi facilități de producție precum și cererea constantă pentru specialiștii în domeniul sistemelor informatice, ca urmare a faptului că România ramâne în continuare printre cele mai atractive hub-uri IT din zonă”,  afirmă Adrian Stanciu. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
banner pensii png
piata gorjului jpg
poarta spre lumea de dincolo siberia jpg
629aef51e4e9b pelerinaj șumuleu ciuc jpg
pelerinaj sfantul dimitrie cel nou bucuresti program liturgic 864962 jpg
ulei de masline jpg
medic operatie pixabay
ilustratie politie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net