Și acum 100 de ani se cerea închiderea ”supermarketurilor” duminica

Ultima actualizare:

    Prăvăliile de altădată, supermarketurile de azi si chestiunea repausului duminicalFoto: arhiva Click!
Prăvăliile de altădată, supermarketurile de azi si chestiunea repausului duminicalFoto: arhiva Click!

În urmă cu doar câteva zile, actualul ministru al Agriculturi, Achim Irimescu, a reluat o temă mai veche, cea legată de închiderea supermarketurilor în weekend. A adăugat și o ”anexă”, și anume ca aceste magazine să fie obligate să dețină în proporție de 51% din totalul produselor existente în stoc mărfuri românești. Presă noastră relata în martie 1916 despre o decizie controversată luată la Ploiești pe tema repausului duminical.

”Nu cred că le va conveni hipermarketurilor, a adăugat Irimescu. Eu nu am mai văzut în Europa, cel putin înțeleg că în Anglia este un pic diferit, magazinele se închid la ora 18.30 în zilele normale, iar în weekend nu funcționează. La noi este o modă să te duci la supermarket în weekend și la o oră târzie. Haideți să discutăm. Cred că dânșii trăiesc foarte bine în România și atunci haideți să facem apel la dânșii și să facem front comun”, a declarat Irimescu, în fața membrilor Comisiei de agricultură a Camerei Deputaților.

Aceeași chestiune a început să creeze valuri încă din 2010. Inițial, câtiva parlamentari ai Partidului Național Liberal au încercat s-o prezinte drept o soluție de încurajare a produselor românești. Inițiativa a fost apoi relansată de cei de la UNPR, care prin reprezentanții săi consideră că prin închiderea supermarketurilor de sâmbătă de la prânz și până luni dimineața s-ar crea mai multe șanse la vânzare pentru produsele locale. Până în prezent fostul premier, Victor Ponta, și reprezentanții supermarketurilor prezente în România, toate patronate de companii străine, au respins ideea.

Ironia sorții face ca aceeași chestiune să apară în presa românească centrală de acum 100 de ani. Cotidianul ”Minerva” publica pe prima pagină a sa în data de 16 martie 1916 un articol nesemnat intitulat ”Dragostea de repausul duminical”. Îl reproducem integral, adăugând doar atât: dincolo de motivație, mai nouă sau mai veche, chestiunea e departe de a fi rezolvată!

La români problemele au continuitate!

”Autoritățile din Ploiești au fost cuprinse subit de un profund respect pentru legea repausului duminical. De unde până acum numitele autorități nesocoteau complect acea lege, cum de altfel o nesocotesc autoritățile din toată țara, de duminica trecută s-a luat la Ploiești stricta dispozițiune ca magazionele și piețele să fie închise în fiecare duminică și zi de sărbătoare.

De unde acest exces pentru o lege în genere nesocotită? Din faptul că duminica trecută mai multe mii de muncitori, meseriași și slujbași s-au întrunit să protesteze contra speculanților și protestarea urma să treacă de la vorbe la fapte, adică devastarea prăvăliilor negustorilor speculanți.

Ca să-și pună la adăpost prăvăliile, acei negustori le-au închis: și cum asemenea mișcări de protest se pot repeta în toate zilele de sărbătoare, când muncitorii, meseriașii și slujbașii sunt liberi, prăvăliile și astfel legea repausului duminical va fi respectată, fără voe, dar cu sfințenie.

Numai să ferească Dumnezeu și pe speculanți și pe autorități ca acei jefuiți să se întrunească și în zilele de lucru, că atunci repausul duminical va deveni permanent”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ebrahim Raisi FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
image png
motanul max universitate vermont facebook jpg
dunare budapesta jpeg
giurgiu 1 jpg
Palatul Normanzilor, Sicilia (@Shutterstock) jpg
insula capri jpeg
pomi fructiferi jpg
4 front carburanti caseta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net