Sfinții Constantin și Elena: ce nu ai voie să faci în această zi

Ultima actualizare:

    Sfinţii Constantin şi Elena – află ce ai voie și ce nu ai voie să faci în această zi!Foto Click!
Sfinţii Constantin şi Elena – află ce ai voie și ce nu ai voie să faci în această zi!Foto Click!

Astăzi, 21 mai, se sărbătoresc Sfinţii Constantin şi Elena, cunoscuţi drept cei care au dat libertate creştinismului. Iată câteva obiceiuri şi superstiţii legate de această zi, dar și cele mai frumoase mesaje pe care le poți transmite cunoscuților cu această ocazie.

În acest an, Înălţarea Domnului se suprapune cu ziua Sfinţii Constantin şi Elena. Aşadar, este prilej de dublă sărbătoare.

În multe zone ale ţării se respectă cu strictețe anumite tradiţii, de Sfinții Constantin si Elena.

- femeile nu împrumută sare şi nu dau foc din casă fiindcă există credinţa că astfel toată casa va vui, iar vacile nu vor mai da lapte.

- oamenii îşi leagă frunze de nuc peste brâu, pentru că se spune că şi Mantuitorul le-ar fi purtat în momentul Înălţării.

- se fac pomeni şi se împarte pentru morţi, mai ales brânză, ceapă verde, pâine caldă şi rachiu. Este ultima zi când se mai pot mânca ouă roşii, de Sfinții Constantin si Elena.

- bătrânii spun că, pentru a avea recoltă bogată, semănătorile se fac până în ziua de Înălţare.

- tot în această zi se sfinţesc plantele de leac - leuşteanul, paltinul, alunul. În unele zone oamenii se bat cu leuştean ca să fie feriţi de boli şi de rele.

- din 2001, Biserica Ortodoxă Română a hotărât ca în această zi să fie prăznuită şi Ziua Eroilor. Sunt pomeniţi eroii care s-au jertfit pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti.

- mulţi agricultori nu lucrează pentru a evita pagubele aduse holdelor de către păsări, de Sfinții Constantin si Elena.

Sfinţii Constantin şi Elena - câţi români îşi sărbătoresc onomastica

Dintre cei peste 1.800.000 de români care îşi serbează onomastica de Sfinţii Constantin şi Elena, 650.000 sunt bărbaţi şi 1.150.000 sunt femei. Cele mai multe femei poartă numele de Elena, apoi Ileana şi Lenuţa. Urmează în ordine descrescătoare Constanţa, Constantina, Leana şi Nuţi. Cei mai mulţi dintre bărbaţi se numesc Constantin, apoi Costel, Costică, Costin, Costinel, Costi şi Costeluş.

Sfinţii Constantin şi Elena – cele mai frumoase mesaje pe care să le trimiți prietenilor tăi

  • Să-ţi dea Domnul sănătate, judecată înţeleaptă, viaţă lungă pământească, ce doreşti să se împlinească!
  • Sfântul căruia îi purtaţi numele să va ocrotească în fiecare zi, să va aducă linişte şi pace şi să nu lase că speranţa să se stîngă din sufletul dumneavoastră. La mulţi ani cu împliniri şi momente frumoase în viitor, vă doresc de Sfinții Constantin și Elena!
  • La mulţi ani tuturor celor ce poartă numele sfinţilor Constantin şi Elena! Să vă călăuzească şi vă va ajute a urmă calea spre Domnul!
  • Cu ocazia sărbătoririi numelui primiţi un călduros “La mulţi ani”, multă sănătate multe realizări şi tot ce va doriţi lângă cei dragi!
  • Cu ocazia zilei de nume, îţi doresc un munte de sănătate, o mare de iubire şi un ocean de fericire!
  • Cu ocazia zilei onomastice, îţi doresc o ora de linişte, o zi senină, o săptămâna de bucurii, o luna de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire şi iubire. La mulţi ani, de Sfinții Constantin și Elena!
  • De ziua numelui tău, îţi doresc tot binele din lume, noroc, fericire şi sănătate şi să ţi se îndeplinească toate dorinţele pe care o să ţi le pui. La mulţi ani, Costică!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
ion iliescu 0 jpeg
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net