Senatorii decid luni când se va vota cererea de urmărire penală în cazul lui Oprea

Ultima actualizare:

    Gabriel Oprea nu mai e urmărit penal în cazul morții polițistului Bogdan Gigină
Gabriel Oprea nu mai e urmărit penal în cazul morții polițistului Bogdan Gigină

Conducerea Senatului urmează să stabilească, luni, când va avea loc votul în plen la cererea de urmărire penală a fostului vicepremier Gabriel Oprea, anunță News.ro. Fostul ministru de Interne este acuzat de procurorii DNA de ucidere din culpă în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină.

Comisia juridică a dat, miercuri, un aviz favorabil începerii urmăririi penale a lui Gabriel Oprea, în urma unei şedinţe în care a fost audiat şi Gabriel Oprea, audiere care a durat mai puţin de zece minute.

Fostul ministru de Interne a declarat, la ieşire, că maşina în care se afla în momentul accidentului în care a murit poliţistul Bogdan Gigină circula cu viteză normală.

Fostul ministrul de Interne a afirmat că le-a spus colegilor jurişti ce a făcut în seara tragediei şi a precizat că nu a venit cu avocatul.

„Am fost la trei instituţii ale statului român, la şedinţa de Guvern şi la trei instituţii, una pe linia securităţii naţionale, din Băneasa. În jurul orei 19.00 mă deplasam spre casă. Maşina în care mă aflam, din cercetările poliţiei, nu avea viteză. Din păcate, un coleg, un tânăr poliţist a căzut într-o groapă. De fapt erau trei gropi, în plin centru al Capitalei, care se afla la câteva sute de metri de noi”, a spus Oprea.

El a menţionat că ”încă din anul 2000 există o bază legală, în sensul că miniştrii de Interne, miniştrii de stat sau vicepremieri au dreptul legal la un antemergător, la o maşină de Poliţie, pentru protecţie şi fluidizare traficului, 24 de ore din 24”.

”Nu ministrul stabileşte planul dă măsuri şi tot ce înseamnă o deplasare în siguranţă”, a explicat el. Gabriel Oprea a precizat că nu este vorba despre o coloană ci un antemergător. Întrebat dacă nu regretă că nu a oprit coloana în momentul accidentului lui Bogdan Gigină, Oprea a răspuns: ”S-a oprit”.

Fostul vicepremier a infirmat că în acea seară ar fi fost la un restaurant, menţionând că a fost la Băneasa, la o instituţie pe linia securităţii naţionale.

”Nu vă pot spune ce am făcut acolo. Nu cred că acel lucru este important. Este o instituţie parteneră, cu care Ministerul de Interne lucrează”, a spus Oprea, adăugând că ”nu ministrul de Interne stabileşte planul de măsuri, ca misiunea să fie îndeplinită”.

DNA arată că, în seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19.00, agentul de poliţie Bogdan-Cosmin Gigină, care făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Gabriel Oprea, a fost implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a decedat.

"În ceea ce priveşte cauza accidentului de circulaţie constând în viteza de deplasare (84 de km/h) şi neadaptarea acesteia la condiţiile meteorologice, din probele administrate pe parcursul urmăririi penale rezultă indicii rezonabile că această cauză a fost determinată de către ministrul de Interne Oprea Gabriel. Viteza de deplasare era stabilită în mod implicit de către ministrul de interne prin comunicarea destinaţiei şi a momentului precis la care acesta trebuia să ajungă la destinaţie. De altfel, acesta era singurul în măsură să solicite mărirea vitezei de deplasare dincolo de depăşirea limitei de siguranţă", susţin anchetatorii.

La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa situată în cartierul Cotroceni, precizează procurorii.

image
image
image
image
image
image
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net