Șefa Autorității Electorale, trei case, două terenuri și leafă de 2.000 €

Ultima actualizare:

    Șefa AEP, Ana Maria Pătru, și-a dat demisia imediat ce a fost reținută de DNA
Șefa AEP, Ana Maria Pătru, și-a dat demisia imediat ce a fost reținută de DNA

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Pătru, a urcat frumos în ierarhia instituției. Lucrează aici din 2005, însă abia din 2012 conduce destinele AEP. La 40 de ani, Ana Maria Pătru a ajuns la prestigiul și la nivelul de salarizare al președintelui Curții de Conturi. Miercuri a demisionat din funcție, după ce a fost reținută pentru fapte de corupție, săvârșite, spun procurorii, în 2009.

Anul 2009 este cel mai ghinionist pentru Ana Maria Pătru. Este anul în care, spune ea, și-a cumpărat un apartament de 95 mp în București. În ultima sa declarație de avere, locuința e trecută ca fiind deținută în co-proprietate cu soțul ei, Florin Ștefan Pătru. În 2016, procurorii DNA pun pe masa judecătorilor un dosar din care reiese că acel apartament nu a fost obținut în mod legal, ci prin mită. În calitate de vicepreşedinte al Autorității Electorale Permanente, Pătru ar fi primit de la reprezentanții unei societăți comerciale suma de 210.000 euro sub forma acestui imobil situat în București. În schimb, şefa AEP a promis că va susține derularea în bune condiții a unui contract cu instituția pe care o reprezenta. E vorba de un contract cu o firmă IT, pentru asigurarea unor softuri de computer pentru instituție.

Conform declarației de avere din iunie 2016, Pătru mai deține un apartament de 80 mp în Râmnicu Vâlcea (moștenit) și o casă de 330 mp în comuna Vlădești (județul Vâlcea), ridicată împreună cu soțul.

Însă procurorii spun că Ana Maria Pătru nu s-ar fi oprit aici cu ilegalitățile. În 2011, tot în calitate de vicepreședinte al Autorității Electorale, aceasta ar fi primit de la reprezentanţii aceleaşi societăţi o maşină de teren, în valoare de 15.000 de euro. Mașina a fost înmatriculată pe numele altei persoane. Așa se poate explica de ce pe numele șefei AEP nu figurează decât o Dacia 1310 veche și două ATV-uri.

Mai mult decât atât, Pătru ar mai fi cerut, de la altă firmă, 50.000 de euro pentru a asigura audienţa la ministrul economiei de la acea vreme. Nu știm ce a făcut cu acești bani, dacă au intrat sau nu în posesia ei, însă în declarația sa de avere a scris că are datorii de 100.000 de euro la două persoane fizice și 30.000 de lei către o instituție bancară.

Conform datelor disponibile pe site-ul AEP, Pătru a realizat în 2015 venituri din salarii în valoare de 110.095 de lei, adică 9.174 de lei lunar. Salariul ei este similar cu al președintelui Curții de Conturi, conform Legii 208/2015, actualizată. Veniturile familiei au fost completate cu salariul anual de 62.287 de lei al soțului, director comercial la SC OltGroup PVC SRL.

Ana Maria Pătru a fost reținută pentru 24 de ore pentru trei infracțiuni de trafic de influență și două infracțiuni de spălare de bani.

Cine îi va lua locul

Conform legislației privind organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, președintele acestei instituții este ales prin votul senatorilor și deputaților reuniți în ședință comună a Parlamentului. Până la întrunirea Parlamentului, în locul Anei Maria Pătru poate fi numit temporar unul din cei doi vicepreședinți cu rang de secretar de stat. Pentru a fi ales, președintele AEP trebuie să fie o personalitate cu experiență în domeniul juridic sau administrativ. Mandatul președintelui este de opt ani și poate fi înnoit o singură dată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
alergii  jpg
protest INQUAM Photos  jpg
khamenei alegeri tw1 jpg
florentina jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
bucharest jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
edesia ro 202207 miedul bautura straveche din miere de albine 02 1024x684 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net