Se schimbă modul de majorare a pensiilor speciale

Ultima actualizare:

    Militarii în rezervă vor avea parte de majorarea pensiilor doar în funcție de rata inflației
Militarii în rezervă vor avea parte de majorarea pensiilor doar în funcție de rata inflației

”Pensiile speciale nu vor mai fi actualizate cu salariile aflate în plată, ci cu rata inflației”. Acesta aeste anunțul făcut aseară de ministrul Muncii la un post de televiziune.

În acest sens, Guvernul va da o ordonanţă săptămâna viitoare, ce va fi aplicată din 15 septembrie,  care va schimba modul prin care calculează indexarea.

Astfel că pensiile care nu se bazează pe principiul contributivităţii nu vor mai fi majorate în funcţie de salariile celor aflaţi în activitate, ci doar cu rata inflaţiei, la fel ca în cazul pensionarilor obișnuiți.

”Avem de gând să dăm o ordonanţă chiar săptămâna viitoare. Am lucrat la ea. Nu ne-am apucat încă de Legea pensiilor pe partea de contributivitate unde este obligatoriu să facem creşterile din programul de guvernare, însă după apariţia Legii salarizării ne-am dat seama că, dacă nu corectăm sistemul, în sensul că, dacă lăsăm pensiile de serviciu să se actualizeze cu ce este la cei activi, vom ajunge într-o situaţie foate neplăcută de anul viitor, în sensul că economia nu poate să susţină astfel de creşteri. Statul nu-şi permite ca la o pensie de 33.000 aflată în plată să plătească 66.000 peste câţiva ani”, a motivat Lia Olguţa Vasilescu, la Antena 3.

Pensiile nu vor fi tăiate

Totodată, ministrul Muncii a subliniat că nici o pensie aflată în plată nu va fi redusă. Ceea ce este corect, doar că nici nu vor mai crește în același ritm.

”Pentru a nu se spune că nu a existat predictibilitate în sistem sau că ne-am bătut joc de oameni, termenul ei de intrare în vigoare este undeva la data de 15 septembrie. Adică cei care vor să iasă - şi probabil vor fi foarte mulţi cei care vor să iasă la pensie - vor putea să o facă începând de mâine până la data de 15 septembrie, dar ei trebuie să ştie un lucru: nu li se mai actualizează pensiile cu salariile celor din activitate, ci cu rata inflaţiei. Adică nu le îngheţăm, dar le indexăm doar cu rata inflaţiei, pe un principiu mult mai corect”, a afirmat Vasilescu.

În prezent, militarii, polițiștii, angajații din penitenciare și din Servicii ies la pensie la 45 de ani.

Va crește punctul de pensie

”Avem pregătită Legea pensiilor pentru luna octombrie unde vom respecta programul de guvernare, care prevede să plecăm de la 971 de lei punctul de pensie cât a fost la începutul anului - am ajuns deja la 1.000 de lei - şi să ajungem la 1.775 de lei. Deci este clar că şi pensiile acestora vor creşte. Din păcate, la cei care sunt pe contributivitate, pensia medie este sub punctul de pensie la ora actuală”, a conchis ministrul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
1 florin piersic png png
image
image
image
image
image
image
geto daci jpg
semnare jpg
jais flight shutterstock jpg
Biserica Greaca Braila  jpg
harold terens afp jpg
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
image png
caini avion jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net