Mâncarea se va scumpi cu până la 8 % de la anul

Ultima actualizare:
Scumpirile din 2014
Scumpirile din 2014

Omul de rând este şocat la vestea că producătorii de alimente vor să ne umble iar la buzunar, de la 1 ianuarie. „Nu scumpim, murim!”, spun reprezentanţii patronatelor. Aceştia estimează o majorare cu cel puţin 5-10% a tuturor preţurilor.

Am primit o veste ce părea bună: salariul minim va creşte de la 1 ianuarie 2014, de la 800 la 850 de lei. Deja oamenii şi-au făcut calcule şi au tras concluzia că vor lua în mână 36 de lei în plus.

Acum salariul minim net pe economie este 601 lei, bani în mână. De la 1 ianuarie, acesta se va majora la 637 de lei net. Imediat a venit şi lovitura de şoc: se scumpesc carburanţii, vin noi impozite, cresc accizele. Par sume mici, dar adunate rezultă că diferenţa de 36 de lei se duce pe apa sâmbetei. Click! a întrebat mai mulţi producători ce ne aşteaptă de la 1 ianuarie.

Produsele agricole A6-8%

„Ne afectează foarte mult majorarea preţurilor la carburanţi. În afară de noua taxă, de 7 eurocenţi, companiile ajustează lunar preţurile, aşa că va fi o creştere continuă. Trebuie să ştiţi că producţiile agricole sunt cele mai mari consumatoare de energie, de toate felurile. Nu scumpim, murim! Estimăm că, la final, toate costurile cu carburanţi, energie  electrică, transport, prelucrare, vor majora absolut toate preţurile produselor agricole, la poarta fermei, cu 7-8%. De exemplu, la grâu, vor creşte costurile cu 3,5-5%, la care se va adăuga transportul, prelucrarea, procesarea.

Este o situaţie critică. Încă nu  ne dăm seama pentru că se anunţă sume mici, dar adunate ne vor afecta pe toţi, foarte mult. Nu am pus la socoteală impozitarea stâlpilor şi conductelor, măririle de salarii, nu ştim încă ce sume se vor adăuga", ne-a declarat ing. Laureţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Carnea de porc A5-7%

O dată cu creşterea preţurilor la furaje, se va scumpi şi costurile cu hrana suportată de crescătorii de vaci, care vor urca şi ele cu 3-5%. Aşadar, printre primele produse cu preţuri majorate vor fi carnea, laptele şi lactatele. „Crescătorii de porci vor fi foarte afectaţi pentru că va creşte şi mai mult preţul de cost. Estimăm o majorare cu 5-7% a preţurilor.

Oricum, vânzările sunt scăzute, iar unele ferme nici nu mai au animale. Nu se mai vinde carnea de porc, este o perioadă foartea grea şi puţini fermieri pot rezista. Nu numai taxa nouă de la combustibili ne va crea probleme, ci şi majorările de salarii.

Ne va fi greu să păstrăm salariaţii. Nu vom putea face faţă. Vă dau un exemplu: în 2004, plăteam 0,20 lei/kg la cereale, iar acum este 1,20 lei/kg. În 2004, preţul cărnii era 9,80 lei/kg, acum vindem mai puţin şi mai ieftin, cu 9,60 lei/kg. În aproape zece ani, s-au triplat costurile, iar noi vindem mai ieftin şi mai puţin", ne-a explicat Gheorghe Caruz, preşedintele Patronatului Cărnii de Porc.

Ouăle şi carnea de pasăre A5-7%

Crescătorii de păsări sunt loviţi din mai multe părţi. După scandalul cărnii cu salmonella, acum mai vin şi scumpirile. „Suntem deja în picaj. Consumul a scăzut foarte mult pentru că nu mai are lumea bani. În plus de scumpirile anunţate, crescătorii de păsări au fost loviţi de scandalul de evaziune fiscală şi anunţurile veterinarilor că păsările din magazin au Salmonella. Oamenii s-au speriat, iar vânzările au scăzut dramatic. Majorările de preţuri la carburanţi, anunţate pentru 2014, vor creşte costurile de producţie cu 5-7%", ne-a declarat Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România.

- Salariul minim brut va creşte în două etape. De la 1 ianuarie 2014, va creşte de la 800 la 850 de lei, iar de la 1 iulie 2014 salariul minim va fi 900 de lei.- Pensiile vor fi indexate cu 3,76% tot de la 1 ianuarie- Accizele nu se mai calculează în funcţie de rata de schimb, ceea ce ar fi dus la o scădere de 1,6% a acestora în 2014. Ele vor fi indexate cu rata inflaţiei, astfel că accizele vor fi mai mari de anul viitor cu circa 3%.- Se introduce, în premieră, o acciză de 7 eurocenţi (circa 32 de bani) pe litrul de carburant.

Ieri au continuat audierile la DNA ale celor implicaţi în scandalul cărnii. Printre ei, milionarul Iustin Paraschiv şi senatorul Nicolae Bădălău (medalion)

Scandalul cărnii de pui, cel mai mare caz de evaziune fiscală din România, este departe de a se fi încheiat. Veterinarii din Suceava au depistat în Selgros o cantitate de 3,472 kg de carne de pui congelată, provenită de la Avicola Călăraşi, infectată cu bacteria salmonella.

Cantitatea a fost retrasă de la vânzare şi urmează să fie distrusă. În total, peste 16 tone de carne de pui de la Avicola Călăraşi au ajuns în judeţul Suceava, din care 12,6 tone au fost comercializate în hypermarketurile Selgros şi Carrefour, spitale şi cantine ale liceelor.

Alte 3,6 tone au fost sechestrate pentru analize, informează Mediafax. Peste 13.500 kg de carne de pasăre au fost retrase în Bucureşti şi Braşov, cu ocazia verificărilor vizând lanţul de supermarketuri Selgros, dar până acum nu au fost depistate loturi infestate cu salmonella periculoasă pentru om, a comunicat ANSVSA. Patru tone de carne de pui provenită de la Avicola Călăraşi a fost retrasă dintr-un supermarket din Cluj-Napoca, în timp ce în Prahova a fost retrasă o cantitate de peste 2,3 tone.

«Pensionarii vor fi cei mai afectaţi»

Sanda Oprescu, 45 de ani: „Nu mă mai miră nimic, deşi aşteptam să fie mai bine. Tăiem tot timpul lucruri de pe lista de cumpărături. Am copil şi fac eforturi pentru el, să aibă el ce îi trebuie la şcoală, să mânânce, să se îmbrace".

Scumpirile din 2014
Scumpirile din 2014

Laurenţiu Călin, 25 de ani: „Sper să se producă o schimbare că ne-am săturat de promisiuni. Acum spun că scumpesc, acum că ieftinesc. Vom vedea dacă le convine ce vom vota, dacă ne fac viaţa şi mai grea".


    Scumpirile din 2014
Scumpirile din 2014

Carmen Sandu, 25 de ani: „Cel mai greu va fi pentru părinţii noştri, care tocmai s-au pensionat. Sigur că îi vom ajuta şi noi, dar va fi greu. Vom fi nevoiţi să cumpărăm tot mai puţine produse".


    Scumpirile din 2014
Scumpirile din 2014

simeon stalpnicul png

Petre Stoica, 60 de ani: „Nu cred că poporul român mai poate suporta scumpiri peste scumpiri. Guvernul spune că trebuie să facă rost de bani la buget, dar dacă nu ţine cont de noi, trebuie schimbat".

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
itp 1024x681 jpg
Peste alb jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
banner pensii png
piata gorjului jpg
poarta spre lumea de dincolo siberia jpg
629aef51e4e9b pelerinaj șumuleu ciuc jpg
pelerinaj sfantul dimitrie cel nou bucuresti program liturgic 864962 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net