Schimbări la Curtea Constituţională: trei judecători rămân fără mandat

Ultima actualizare:

Curtea Constituțională își schimbă componența în 2016, odată cu încetarea mandatelor a trei judecători. Astfel, trei membri vor pleca, printre aceștia și actualul şef al CCR, urmând să fie înlocuiți de alți trei, unul propus de președinte, unul de senatori şi altul de deputați.

Partidele mari, PNL și PSD, vor încerca să-și impună fiecare candidații proprii pentru a avea o influență mai mare în cadrul instituției. Mai ales într-un an electoral cum este 2016. Analistul politic Radu Alexandru a declarat pentru RomaniaTV.net că noile numiri reprezintă "zone cu interese diferite", iar formaţiunile parlamentare vor fi interesate de "sporirea influenţei" în CCR.

Potrivit Constituției, la CCR sunt desemnaţi nouă judecători pentru mandate de nouă ani: trei sunt numiţi de preşedinte, trei de Camera Deputaţilor şi alţi trei de Senat.

În 2016 expiră mandatul actualului preşedinte al CCR, Augustin Zegrean, numit judecător la Curte de fostul preşedinte Traian Băsescu în 2007, al lui Valentin-Zoltán Puskás, numit de Senat la propunerea UDMR (2007), şi al lui Tudorel Toader, numit de Camera Deputaţilor la propunerea PNL (2007).

În momentul de faţă, în funcţie de cei care au făcut numirile sau nominalizările, Curtea arată astfel: un prim grup este reprezentat de judecătorii care au fost numiți de către fostul şef de stat Traian Băsescu: preşedintele Augustin Zegrean (mandatul său expiră în 2016), Petre Lăzăroiu (judecător până în 2019) şi Daniel Morar (numit în 2013 pentru un mandat de 9 ani).  Într-un al doilea grup se regăsesc judecătorii propuşi de PNL, desemnati prin intermediul Parlamentului: PDL l-a nominalizat pe Ştefan Minea în 2010, iar PNL pe Tudorel Toader în 2006 (al cărui mandat expiră în 2016) şi pe Mona Pivniceru în 2013. În cel de-al treilea grup, PSD este reprezentat de Simona Maya Teodoroiu, desemnată în locul lui Toni Greblă în 2015, şi Valer Dorneanu, numit în 2013. O poziţie mai aparte o are judecătorul Puskas Valentin-Zoltan, numit la propunerea UDMR în 2007, care a dat însă un plus de imprevizibilitate deciziilor CCR.

Pentru cele trei locuri care vor rămâne libere, preşedintele Klaus Iohannis va face o numire, iar Parlamentul celelalte două numiri.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net