A scăzut numărul infectărilor, dar situația e încă disperată în spitale. Ce spun specialiștii

Ultima actualizare:

    Spitalele sunt în  continuare pline.  Cine ajunge la  UPU trebuie  să aştepte  eliberarea  unui loc
Spitalele sunt în continuare pline. Cine ajunge la UPU trebuie să aştepte eliberarea unui loc

Vedem cu toţii că numărul zilnic de infectări scade de la o zi la alta, iar valul 4 pare să îşi piardă din forţă. Dar nu vă grăbiţi să vă bucuraţi, nici să renunţaţi la vaccinare, căci n-am scăpat! În spitale e aceeaşi situaţie critică şi orice pacient în plus e o provocare.

La mijlocul lunii trecute băteam toate recordurile negative: înregistram chiar şi peste 18.000 de cazuri de COVID şi peste 570 de decese într-o singură zi. A fost vârful valului 4. De ceva vreme, însă, numărul de noi infectări scade progresiv. Înregistrăm circa 5.000 de cazuri în weekend şi 8.000 în zilele din mijlocul săptămânii. Mulţi cred că ne apropiem de sfârşitul valului 4 şi prind iar curaj. Ca dovadă, aşa cum scad cazurile de infectări din buletinul de la ora 13, la fel scade numărul vaccinaţilor, din buletinul de la ora 18.00. După recordurile de peste 150.000 de persoane imunizate într-o zi, în urmă cu două săptămâni, am ajuns iar la 56.000 de vaccinări pe zi.


    Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheş  vorbeşte despre scăderea numărului de noi infectări
Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheş vorbeşte despre scăderea numărului de noi infectări

Cum se explică scăderea cazurilor de COVID

Scăderea numărului de noi infectări e în primul rând o consecinţă a restricţiilor impuse acum două săptămâni, crede Răzvan Cherecheş, profesor de Sănătate Publică la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Atunci s-au închis şcolile şi grădiniţele, s-a impus certificatul verde, s-a limitat circulaţia pe timp de noapte. Oricum, pericolul nu a trecut, iar relaxarea precoce ne-ar putea readuce rapid la punctul din care am plecat. În plus, în spitale, nebunia e la fel de mare: nu sunt locuri, mor peste 400 de oameni pe zi. Potrivit expertului, România s-ar afla într-o situaţie disperată chiar şi la 1.000 de cazuri pe zi.

Spitalele sunt pline şi oamenii mor

„Să spunem că am rămâne la un prag optimist de 5.000 de cazuri. Din acestea, undeva la 10% dintre ei, adică 500, vor avea nevoie de internare. Din acei 500, probabil circa 100 și ceva vor avea nevoie de Terapie Intensivă. Câte 100 de oameni zilnic care necesită ATI, în condițiile în care noi nu avem niciun pat liber, iar un pacient stă internat acolo 6-8-10 săptămâni, vă imaginați... Practic, fiecare zi cu 5.000 de cazuri înseamnă 100 de persoane care nu vor avea acces în secțiile de Terapie Intensivă și o bună parte dintre ei vor muri. Noi am fi într-o situație disperată chiar și dacă am avea 1.000 de cazuri pe zi - 10 persoane ar muri zilnic din cauză că nu ar avea acces la servicii de Terapie Intensivă”, a avertizat Răzvan Cherecheș, într-un interviu pentru Hotnews.

Concluzia: „Eu nu m-aș entuziasma foarte tare în legătură cu scăderea numărului de cazuri. Mai ales că, odată cu deschiderea școlilor, se va accelera în mod clar transmiterea”, mai spune profu’ de sănătate publică.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
ion luca caragiale captura video jpg
church 407846 1280 jpg
liturgy 5003278 1280 jpg
cel mai lung cuvânt din lume jpg
ATM jpg
weekend distractie jpeg
nava scufundata jpg
Ulpia Traiana Sarmizegetusa Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (10) JPG
image
actualitate.net
image
actualitate.net